Udruge i “Čistoća” o novom Planu gospodarenja otpadom: Neprovediv je!

0
Foto: www.cistoca-ck.hr

Danas će se u 16 sati u prostorijama Gradske uprave održati javna rasprava o Planu za gospodarenje otpadom Grada Splita za razdoblje 2016. do 2022. godine.

Izradila ga je kao i prethodni ista tvrtka, zagrebačka “Eco-Ina”, a iako je do 14.ožujka na javnom uvidu, samo rijetki su uočili kako ga je Grad objavio na svojim službenim stranicama. Osim na www.split.hr, Plan se može vidjeti i na oglasnoj ploči u Banovini, a njegov koncept gotovo se ne razlikuje od prethodnog.

I ovaj se Plan temelji na odvojenom prikupljanju otpada i tzv. Zelenim otocima: Reciklažna dvorišta za građevinski otpad, otvaranje nove uređene odlagališne plohe na odlagalištu Karepovac, mobilna reciklažna dvorišta za glomazni otpad, kompostana i niz drugih sitnih mjera koje su prateće glavnim mjerama – izdvojio nam je ostale mjere jedan od izrađivača Plana, inženjer kemije Mirko Budiša, koji priznaje kako Splita ima problem nesaniranog odlagališta otpada Karepovac, svega 22 posto otpada se odvaja dok EU traži 50 posto, tu je i problem bio – razgradivog otpada.

Plan je financijski težak oko 206 milijuna kuna, s tim da 80 posto tog iznosa otpada na sanaciju Karepovca.

Gabrijela Medunić Orlić iz splitske udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj “Sunce” : Plan opet predviđa izradu novog plana rasporeda zelenih otoka tako da nije ništa konkretnog donio i mislim da je grad Split mogao nastaviti raditi prema starom planu i čekati donošenje Nacionalnog plana gospodaranje otpdom s kojim taj novi plan grada Splita mora biti usklađen. Ovo je samo gubitak sredstava građana Splita, jer je izrada koštala oko 211 tisuća kuna, a ništa konkretno novo nije donio u odnosu na stari plan.

Ne provodi se ni postojeći Plan, nije izgrađena kompostana, postojeći zeleni otoci nisu kompletirani, jer nemaju sve potrebne kontejnere , rekla nam je izvršna direktorica Udruge: Oni koji su nadležni jednostavno se kontinuirano odupiru provođenju zakona. Da smo kompostanu napravili, da smo odvojili sav  papir koji imamo , mi bismo bili tu već na 50 posto, a mi smo sad na 1 do 5 posto u gradu Splitu.

Medunić Orlić kao krivce proziva Odjel za komunalne djelatnosti i gradsku tvrtku “Čistoća”, čija šefica operative Ljubica Vrdoljak odbacuje to i krivi tržište otpada: U Hrvatskoj ne funkcionira tržište otpada, osnovne komponente su staklo, metal, plastika, tekstil  i papir, ali recimo tržište organskog otpada ne postoji u Hrvatskoj i prikupljanje samo radi prikupljanja i da ga se plasira na odlagalište je potpuno nepotrebno.

“Čistoća” je nositelj brojnih aktivnosti navedenih u novom Planu, kojeg bi trebali usvojiti splitski gradski vijećnici, no Vrdoljak smatra kako je on u velikom dijelu – neprovediv: Veliki dio plana je neoperativan i vrlo općenit, te će kod izvršenja biti , vjerujem,velikih problema.  Mislim da je veliki dio Plana potpuno neprovediv do reguliranja tržišta  otpada u Hrvatskoj, a to se ne provodi preko noći.

U udruzi “Sunce” smatraju da se i prije izgradnje Centra u Lećevici može više napraviti na smanjivanju i odvajanju otpada, a jedna od zamjerki odnosi se i na činjenicu da je Nacionalni plan gospodarenja otpadom tek u izradi.