Buljević: Vojska će raditi po instrukcijama policije

0
Foto: wikipedia

Predložene dopune Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani, koje je usvojila Vlada, omogućit će Oružanim snagama da u slučaju potrebe asistiraju policiji u nadzoru državne granice, a dogodi li se ta mogućnost vojska će na terenu prema riječima ministra obrane Josipa Buljevića postupati isključivo po napucima policije.

Inicijativu za vojnu potporu policiji, prema predloženim zakonskim dopunama, pokreću ministar unutarnjih poslova ili predsjednik vlade, a odluku o pružanju potpore Oružanih snaga policiji donosi Vlada na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, pojasnio je Buljević novinarima nakon sjednice Vlade.

Na pitanje koja bi sredstava prisile vojska imala na raspolaganju, ministar je rekao da „vojska postupa isključivo po napucima policije”. „Ono što policija ocijeni da je potrebno i ono što traži od vojske, vojska će izvršiti ovisno o konkretnom slučaju“, kazao je ministar.

Na upit postoji li neki broj pripadnika vojske koje će slati kao potporu policiji, Buljević je rekao da zasad nema nikakvih konkretnih brojeva jer nisu još zaprimili nikakav zahtjev niti se za to ukazala potreba.