Split: Započeli Dani kršćanske kulture

0
Foto: Radio Dalmacija

Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture, koja se u organizaciji nakladne kuće Verbum održava dvanaestu godinu za redom, svečano je otvorena u splitskoj palači Milesi. 

Tijekom jedanaest dana trajanja u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, na programu manifestacije je 60 različitih sadržaja – koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka.

Otvarajući manifestaciju, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić istaknuo je kako Dani kršćanske kulture nude bogat kulturni i duhovni menu.  Kultura koja je nadahnuta kršćanskom inspiracijom nije limitirana u sebi, nego se može govoriti o njenim univerzalnim vrednotama i horizontima, istaknuvši da nijedna kultura nije toliko otvorena i sveobuhvatno cjelovita kao kršćansko nadahnuće, kazao je  Barišić.

Dani kršćanske  kulture održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Grabar Kitarović. Manifestaciju je prepoznalo i Ministarstvo kulture, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija, Šibenska biskupija te županije i gradovi domaćina koji su rado prihvatili pokroviteljstvo ili suorganizaciju manifestacije.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Andrija Buvina”, koja se  dodjeljuje za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, je akademski slikar Josip Botteri Dini, kojemu će to priznanje biti uručeno na svečanom zatvaranju manifestacije 22. ožujka.