Ministar Kušević : Mijenja se Zakon o gradnji

0

POS u Splitu ide dalje , a ide se i u izmjene 14 zakona i uredbi iz područja graditeljstva – najavio je to ministar Lovre Kuščević tijekom radnog posjeta Splitsko – dalmatinskoj županiji.

Održao je radni sastanak s ciljem rješavanja pitanja nastavka gradnje stanova iz programa poticane stanogradnje i javnih sadržaja na lokaciji Kila s županom Zlatko Ževrnjom i splitskim dogradonačelnikom Goranom Kovačevićem.

Kako to naselje ne bi ostalo samo “spavaonica”, županija i grad Split će u samostalnom objektu smjestiti ambulantu opće medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije, ljekarnu i prostorije mjesnog odbora .
Raduje me da je župan prepoznao tu priliku da se uključi  sa sadržajem poput ambulante, apoteke i slično i drago mi je da je Grad pristao na inicijativu da izgradi igralište i prostor za mjesni odbor. Naravno da ćemo POS nastaviti, međutim bit će vrlo bitnih promjena u tom modelu. Treba razmišljati  o ukljičivanju gradova, općina , pa i države u zemljištu, a ne da država mora kupovati zermljište. Već iduću godinu uvest ćemo program subvencije na stambene kredite što je u prošlosti dalo dobre rezultate.

Ubrzat će se i olakšat izdavanje građevinskih dozvola, rekao je ministar Kuščević:
Mi smo već donijeli plan normativnih aktivnosti u ministarstvu koji sadrži 14 zakona i uredaba gdje smo krenuli u izmjene. Sasvim sigurno će se već ovu godinu mijenjati  i tako ubrzati sve te procedure. Jasno da se mijenja i Zakon o prostornom uređenju, Zakon o gradnji i Zakon o legalizaciji.

Građevinskoj inspekciji mjesto je na terenu. – istaknuo je ministar :
Moj prvi zadatak koji sam dao pomoćniku na čelu Uprave za inspekcije je bio inspekciji je mjesto na terenu , a ne u uredu. Želim da se pojave na gradilištu onog trenutka čim se započne s radovima, također ćemo uložiti nešto u medijsku kampanju o štetnosti bespravne gradnje koja je često i   kazneno djelo

Kuščević je pohvalio Splitsko – dalmatinsku  županiju zbog brzine rješavanja postupaka legalizacije, rješili su najveći broj predmeta u ukupnoj masi, a među boljima su i u postotku rješenih predmeta. Tema je bila i središnji arhiv  Županije koji će se graditi u poslovnoj zoni Dicmo. Investicija je vrijedna 9 milijuna kuna, rok izgradnje je godinu dana.

Dogradonačelnik Kovačević upoznao ga je s inicijativom za izgradnju POS-ih stanova u programu Plus, te s problemima oko pristupnih cesta na Kili:
Oni unatoč provedenom otkupu većeg dijela zemljišta i planiranim proačunskim sredstvima onemogućavaju grad Split da napravi nedostajuće prometnic na tom području . Sve prometnice potrebne za uporabnu dozvolu postojećih i novih objekata su ishođene, ali cijela prometna infrastruktura na tom području nije zadovoljavajuća.

Ministar Kuščević tijekom boravka u Splitu  obišao je Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije , te upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije, a na kraju je posjetio i područni ured građevinske inspekcije.