Stella: Bit ćemo nabolja županija u cikloturizmu!

0
Foto: www.croatia.hr

Cikloturizam postaje sve važnija turistička grana u Hrvatskoj, a Dalmacija najpoželjnije odredište upravo turista koji ljepote nekog kraja upoznaju vožnjom na dva kotača.

S projektom cikloturizma, vrijednim 180 tisuća kuna , Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije krenula je lani kada je uređena 21 biciklistička staza u Zagori na potezu Dugopolje-Trilj-Sinj-Vrlika ukupne dužine 600 kilometara. Kakvo je stanje sada, predstavio je njen direktor Joško Stella na održanoj sjednici skupštine Turističke zajednice:
Sada imamo preko 2200 kilometara, a do kraja ove godine planiramo oko 3 tisuće kilometara što je na razini Istre, te smo po tome jedna od najrazvijenija županija u Hrvatskoj. Napravili smo dosta toga u relativno kratkom vremenu: biciklističku kartu dalmatinske Zagore i otoka Hvara, sad će biti gotova karta  otoka Brača i krećemo sa Makarskom rivijerom.

Turistička zajednica  ozbiljno se “uhvatila posla” na ovom projektu, kaže Stella:
Skupa sa Biciklističkim savezom Splitsko-dalmatinske županije. Napravili smo i Pravilnik za cikloturizam, zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom , MUP-om, HGSS-om i svim uključenim subjektima kako bi svi znakovi, odnosno putokazi bili isti u cijeloj županiji.

Turistička zajednica županije sufinancira izradu biciklističkih karata, a lokalne Turističke zajednice  postavljanje signalizacije:
Dok općine i gradovi rješavaju infrastrukturu staze i uređenje same staze. Na taj način imamo odličnu suradnju i to je jedan vid destinacijskog menadžmenta u primjeni. M ćemo sada ići i na razvoj i promociju bike&bed smještaja,edukaciju  bike&bed vodiča i na koncu idemo na specijalizirane sajmove za privlačenje tog tipa gostiju, jer to tržište je upravo ono koje nam treba za predsezonu i posezonu.

U županiji je uređena  i biciklistička staza kroz Kliško polje, 13 staza duljine 365 kilometara na otoku Hvaru bit će označene do kraja ovog mjeseca, kao i 21 staza otoka Brača, duljine 800 kilometara. Do ljeta bi trebalo biti uređeno i 6 novih biciklističkih staza duljine 190 kilometara Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo.

Broj cikloturista dvoznamenkasto raste u Europi, te  Turistička zajednica Splitsko -dalmatinske županije  očekuje dio tih stranih gostiju , stoga je dugoročni plan potpuna pokrivenost županije biciklističkim stazama do 2017.godine, a već krajem ove godine očekuju preuzimanje primata od Istre i u tom vidu turizma.