Brbić: Smijenjen sam bez argumenata!

0
Foto: Radio Dalmacija

Smijenjeni predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić održao je u društvu sportskog direktora u ostavci Gorana Vučevića konferenciju za novinare u kino-sali stadiona Poljud.

To je demokratski proces i Nadzorni odbor ima pravo mijenjati Upravu. Imali su većinu glasova i to su napravili. Osobno im zamjeram dvije stvari. Nisu mi dozvolili da završim započete projekte (za kamp Hajduka je odrađen niz razgovora s Gradom i stručnjacima za EU fondove, a tu je i muzej Hajduka). Nisu imali ni vremena za to jer smo se na sjednicama NO-a bavili nekim drugim temama. Druga stvar je što sam smijenjen bez argumenata i činjenica. Naravno da je bilo sportskih uspona i padova, ali kad imate ovakve financijske rezultate, ne vidim argumentirani razlog za smjenu. Spočitava mi se da nisam imao viziju, a ona je predočena u Planu i programu rada na preko 100 stranica plus još 200 stranica sportskog dijela. Sredinom prosinca prošle godine, NO je jednoglasno usvojio proračun za 2016. Tada je bilo nazočno 6 članova NO-a, od kojih su trojica sada glasala za moju smjenu. Retorički pitam – što se promijenilo u ova tri mjeseca osim poraza od Dinama u polufinalu Kupa, što je bio okidač za sve ove događaje, rekao je Brbić.

S jedne strane sam razočaran, a s druge sam osjetio olakšanje. Prvi mandat sam odradio s Nadzornim odborom s kojim sam djelovao kao jedan tim. Znali smo što tko misli i tako smo i funkcionirali. Teško je funkcionirati kad imate probleme, da ne kažem neprijatelje, sa svih strana. Od HNS-a i sportskih rezultata do svega ostalog. Ako nemate potporu iznutra, nemoguće je kvalitetno raditi. Od samog početka ovog Nadzornog odbora nisam imao taj fluid, suradnju. Ovo je možda bio prirodni slijed događaja. Ljudima koji su me smijenili želim uspjeh i sreću, ne radi njih samih već radi kluba koji će i dalje ići naprijed i biti što jači, dodao je Brbić.

Većinski vlasnik je između redaka dao do znanja da nije za ove aktivnosti koje se događaju u klubu. Drugi veliki dioničar Tomislav Mamić jučer je napustio NO jer nije za smjene. To je 80 posto kapitala i čudno je da se te stvari događaju iako vlasnik nije baš suglasan s tim. Što će biti dalje, pokazat će vrijeme. Hajduk je prežilav i previše je toga u svojoj povijesti prošao da ne bi prevladao i ovu krizu. Uostalom, 2012. je bilo neusporedivo gore. Nasljednicima ostavljam stabilnu financijsku situaciju. Nova sezona je, istina, pred vratima, ali još ima vremena da se stvari mogu posložiti i da se može krenuti naprijed. Ne bi trebalo doći do dramatičnih stvari. Ne znam koji su sljedeći potezi NO-a, ukoliko budu kvalitetni i dobri, stvari se mogu dovesti do kraja kako treba, zaključio je Brbić.

Iznio je predsjednik Uprave Hajduka u svom posljednjem danu na toj dužnosti kako je Hajduk 2012. dugovao 101 milijun kuna. Trenutne su obveze 14 milijuna kuna, a nenaplaćena potraživanja, uglavnom od transfera u zimskom prijelaznom roku, oko 22 milijuna kuna. Hajduk je, dakle, u plusu, ako se ne računa 30 milijuna kuna duga Gradu Splitu na ime kredita i komunalne naknade. Taj će se iznos umanjiti za 6 milijuna kuna koje je Hajduk uložio u stadion, a na isti će način biti priznata i sredstva koja Hajduk uloži u izgradnju Kampa. Naglasio je Brbić i suradnju s Kineziološkim fakultetom, rezultate prve momčadi koja je već osvojila bod više nego u cijelom prošlom prvenstvu, a do kraja sezone vjerovatno će ostvariti najbolji bodovni učinak u proteklih 6 godina. Pioniri su u Pragu tukli Juventus, kadeti se s Dinamom bore za naslov prvaka. Jedina bolna točka ostaje Hrvatski nogometni savez, ali i tu stvari idu u dobrom pravcu jer napokon Hajduk ima predsjednika Županijskog nogometnog saveza, ustvrdio je Brbić. Na koncu je zahvalio svim suradnicima, te navijačima Hajduka, i najavio da ide na godišnji odmor prije nego odluči što će mu biti sljedeći posao.