Neobična zanimanja – Evo što sve radimo za novac!

0
Foto: Pixabay

Iako se kod nas još nitko nije počeo baviti zanimanjem “mirisača pazuha” ili “fitness trenera kućnih ljubimaca”, i u našoj zemlji počela je rasti potražnja za neobičnim i dosad nepoznatim zanimanjima. S druge pak strane, u nas vrlo poznato zanimanje dimnjačara, Amerikancima je potpuna nepoznanica i smatraju ga izuzetno neobičnim.

Travopazitelj, dizajner vatrometa, gutač vatre, posao Djeda božićnjaka, vodič u pustolovnom turizmu, vodič za noćni život, samo su neka od neobičnih oglasa za posao koji su do sada bili objavljeni na portalu MojPosao.

LOVAC NA MUNJE

Iako se može pomisliti da se ovdje radi o nekim malo “pomaknutim” zaljubljenicima u znanost koji s praznim akumulatorima u rukama, za nevremena pokušavaju uhvatiti i zauzdati energiju munje, ipak nije tako. Radi se, naime, o fotografima! Oni munje “love” objektivima svojih fotoaparata i slikom pokušavaju dočarati njihovu snagu i ljepotu. Onaj tko ima želju postati “lovac na munje” trebao bi znati da mu je za to prije svega potrebno olujno nevrijeme, zatim dobar fotoaparat, kabanica i čelični živci. Jer, nije baš ugodno “šetati” prirodom kada svuda oko vas sijeva.

BOOKMAKER

U posljednje vrijeme u nas se otvorilo mnoštvo kladionica, te se pojavila potreba i za ovim zanimanjem. Radi se o osobi koja izračunava vjerojatnosti i određuje koeficijente za klađenje na sportske događaje. Za ovaj posao nije potrebna posebna stručna sprema, već je dovoljno opsesivno obožavanje svih vrsta sportova, poznavanje osnova rada na računalu, razvijeno logičko razmišljanje, a ni poznavanje nekog stranog jezika ne škodi. Stoga je ovaj posao idealan za sportske fanatike, jer da bi se dobro obavljao potrebno je raspolagati svim informacijama o klubovima, sportašima, treneru, prethodnim utakmicama, klimi…

DJELATNIK NA DJEČJEM VRTULJKU

Da se umirovljenici ne moraju dosađivati dokazuje oglas koji je prije dvije godine na MojPosao predala jedna zagrebačka tvrtka. Tvrtka je, naime, tražila simpatičnog umirovljenika koji bi honorarno radio na dječjem vrtuljku. Stručna sprema nije bila važna, no umirovljenik je morao znati engleski jezik. Od ostalih sposobnosti tražilo se da bude komunikativan, posjeduje smisao za rad s djecom te stanuje u blizini središta Zagreba. U oglasu je istaknuto i da je važno da je nepušač te da može raditi na otvorenom.

STRUČNJAK ZA ŽIVOTINJE

Da ne bi došlo do zabune, ne radi se o veterinaru, već o osobi čije je radno mjesto trgovina kućnim ljubimcima. U oglasu koji je zaprimio MojPosao, tvrtka je od potencijalnih zaposlenika tražila da budu dobri poznavatelji ptica, glodavaca i gmazova i osnova akvaristike, zaljubljenici u životinje te spremni na timski rad. Potrebna je bila i vozačka dozvola, poznavanje osnova rada na računalu, srednja stručna sprema, obavezno profesionalno ili amatersko iskustvo s barem dvije od tri navedene grupe životinja, poznavanje nutricionizma i načina osiguranja prostornih, klimatskih i drugih potrebnih uvjeta za držanje egzotičnih kućnih ljubimaca te poznavanje engleskog jezika.