HSU sprema referendum protiv zdravstvene reforme

0
Foto: HZZO

U 20-ak gradova Splitsko-dalmatinske županije u desetak dana prikupljeno je gotovo pet i pol tisuća potpisa protiv povećanja cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Na razini države prikupljeno je više od 90 tisuća potpisa, koji će biti predani premijeru Tihomiru Oreškoviću. Te je podatke na konferenciji za novinare u Splitu iznio predsjednik županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević.

Očekuju da će svojom inicijativom zaustaviti Vladinu najavu o povećanju police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, u protivnom njihov sljedeći potez bit će prikupljanje potpisa za referendum za zdravstvenu reformu. HSU potporu ima i od Sindikata umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske.

Neprihvatljiv im je odlazak u mirovinu sa 67. godina. Skrenuli su pozornost da većina mladih u Hrvatskoj prvi posao nađe s 32. godine, što znači da neće moći ostvariti pravo na starosnu mirovinu, pa će morati ići u prijevremenu mirovinu za što je najavljena penalizacija. HSU se zalaže da ostane postoji model za odlazak u mirovinu.