HNK dodjeljuje nagrade za umjetnička ostvarenja

0
Foto: hr.wikipedia.org

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split danas, 5.svibnja u 12 sati bit će dodijeljene Nagrade HNK Split.

Nagrade nose imena velikih umjetnika splitskog teatra, a dodjeljuju se za umjetnička ostvarenja i ukupan doprinos HNK Split tijekom dvije protekle kazališne sezone.

Nagrade su ustanovljene 2003. godine, a dodjeljuju se bijenalno dan uoči 6. svibnja, godišnjice podizanja kazališne zgrade na današnjem Trgu Gaje Bulata davne 1893. godine.

Nagrade koje će se dodijeliti nose imena istaknutih umjetnika čiji su rad i život obilježili Kazalište, ali i grad u kojem ono djeluje, a dodjeljuju se za ukupan doprinos Kazalištu i umjetnička ostvarenja u dvije protekle kazališne sezone. Nagrada Ivo Tijardović, nosi ime splitskog skladatelja, jednog od najzaslužnijih začetnika glazbenog i općenito kazališnog života u Splitu, dirigenta, redatelja i konačno prvog intendanta našega Kazališta, a dodjeljuje se za najbolje umjetničko ostvarenje u bilo kojem kazališnom žanru i svekoliki rad i doprinos u HNK  Split. Nagrada Ante Marušić, nosi ime prvaka Opere HNK  Split, znamenitog baritona, a dodjeljuje se za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi HNK Split. Nagrada Marko Fotez , nosi ime velikog kazališnog redatelja i teoretičara koji je bio ravnatelj Drame HNK Split, a dodjeljuje se za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami HNK Split. Nagrada Ana Roje, nosi ime znamenite Splićanke, balerine, koreografkinje, baletne pedagoginje i prve ravnateljice splitskog Baleta, a dodjeljuje se za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu HNK Split. Nagrada Rudolf Bunk, nosi ime velikog hrvatsko-njemačkog slikara i scenografa koji je dva desetljeća bio scenograf splitskog kazališta a dodjeljuje se za najbolju kostimografiju, scenografiju, oblikovanje svjetla i dizajn u HNK Split.

Odluke o nagradama donijelo je  stručno povjerenstvo u sastavu: profesorica i prevoditeljica Trišnja Pejić (predsjednica), akademski slikar Matko Trebotić, fotograf Matko Biljak, počasni konzul Francuske Gerard Denegri, ravnatelj Drame HNK Split Trpimir Jurkić, ravnatelj Baleta HNK Split Dinko Bogdanić te dirigent Hari Zlodre.