Svjetski dan sestrinstva

0
Foto: Wikipedia
Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava svake godine 12. 05., medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju sjećanje na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Na Dan sestrinstva zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i zadaće medicinskih sestara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi čija je zdravstvena skrb nezamisliva bez medicinskih sestara i tehničara.
Glavna medicinska sestra KBC-a Split Marija Županović  izjavila je za RD da se ove godine godine Dan sestrinstva obilježava pod geslom “Medicinske sestre snaga za promjene, snaga održivosti zdravstvenog sustava.”
Sestre su danas pred velikim izazovom, s bezbroj zadataka, one su svjesne svoje odgovornosti u oblikovanju društvenih događaja. Uz liječnike su druga snaga i garancija uspješnosti u provedbi reformi u zdravstvu pa ih trebaju uvažavati ne samo pacijenti nego i Vlada i političari.
U KBC-u Split zaposleno je 1.500 medicinskih sestara, u Splitsko-dalmatinskoj županiji oko 3.500, u Hrvatkoj oko 35 tisuća a u Europi 5 milijuna sestara. Nikad dovoljno ovog kadra. Nas je toliko malo jer nas bolesnici jako puno trebaju. Ljubav sestara je istinski nepotrošiva a tople riječi nezamjenjive, izjavila nam je glavna medicinska sestra KBC-a Split Marija Županović i pozvala sestre da ne odlaze iz Hrvatske.
Hrvatskoj trenutno nedostaje  između 8 i 12 tisuća medicinskih sestara.