Zadar ipak treći

0
Foto: Facebook

Košarkaši Zadra u posljednjem su kolu hrvatske Lige za prvaka osigurali treće mjesto. Slavili su u Gorici, a pomogla im je i Cibona pobjedom u Rijeci.

Parovi polufinala tako su Cedevita-Kvarner i Cibona-Zadar. Prve su utakmice na rasporedu već u utorak. Zadar je usto osigurao i mjesto u ABA ligi ukoliko se regionalno natjecanje nastavi odigravati u dosadašnjem formatu, upitnom zbog sukoba između FIBA-e i ULEB-a.

Jedina dvojba uoči posljednjeg kola razriješena je povoljno po Zadar. Momčad Ante Nazora u Velikoj je Gorici uzvratila timu Josipa Sesara za neočekivani poraz u Višnjiku koji je umalo doveo do Nazorove smjene. Bilo je 86:79. Zadar je stalno vodio (jedino izjednačenje bilo je 10:10), ali je Gorica do kraja držala priključak i u zadnjoj se četvrtini sa 76:62 primakla na 79:76. Do kraja je Ante Delaš tricom i slobodnim bacanjima spriječio preokret. Najzaslužniji za pobjedu Zadra bio je mladi organizator igre Lovre Bašić s 23 poena i 10 asistencija. Goricu je s 20 poena predvodio Ljubo Prgomet.

Nije bilo lako. Gorica je dobra ekipa, pokazali su domaći lepršavost i rastrčanost, imaju i dobar šut za 3 poena. Za mene su upravo zbog toga hit Lige za prvaka. Čestitam igračima Gorice, ali prije svega mojim momcima. Ostvarili smo treće mjesto, što je nakon domaćeg poraza od Gorice izgledalo gotovo nemoguće. Momci su pokazali karakter, nakon svih nedaća koje su se sručile na nas od završetka ABA lige. Sad imamo priliku rasterećeno igrati polufinale prvenstva Hrvatske i zaključiti sezonu na najbolji mogući način, izjavio je trener Zadra Ante Nazor.

Cibona je u Rijeci nadigrala Kvarner s 89:73 i tako “izabrala” Zadar za protivnika u polufinalu. Pošteno i bez kalkulacija odigrali su “cibosi” koje je s 20 poena i 8 skokova vukao Ante Žižić. Rutiner Siniša Štemberger je s 19 poena bio najbolji u domaćim redovima. Početkom druge četvrtine Cibona je vodila 34:14, Kvarner serijom 21:5 prišao na 39:35, ali to je bilo sve.

Dva sata ranije sastali su se Cedevita i Split. Vodeća momčad lige bez problema je došla do 13. pobjede u 14 kola (poraz od Cibone) sa 109:83. Prva je četvrtina bila izjednačena (22:22), početkom druge je Split i poveo 27:26 tricom Subotića. Cedevita je poluvrijeme zaključila serijom 30:6, za samo osam minuta slomila je “žute”.

U posljednjoj utakmici, nedjeljnoj matineji, Zagreb je nadigrao Šibenik s 82:68 uz 47 poena dvojca VladovićMarčinković. Nakon 12 minuta igre bilo je 41:16.

Poredak: 1. Cedevita 13 pobjeda, 2. Cibona 11, 3. Zadar 8, 4. Kvarner 7, 5. Zagreb 7, 6. Split 5, 7. Gorica 4, 8. Šibenik 1 pobjeda. Kvarner je bolji od Zagreba jer je u Trnskom izgubio u produžetku 79:83, a u Rijeci pobijedio s 89:76.