Tko iz Domoljubne koalicije nije dao potpis za smjenu premijera?

0
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Današnji dan bio je jedan od najburnijih od početka političke krize. HDZ je pokrenuo postupak za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, za što je prikupio dovoljan broj potpisa, ali nisu svih HDZ-ovi zastupnici dali svoj potpis, jer, kako je objašnjeno nisu bili u Saboru zbog ranije dogovorenih obveza ili putovanja.

Miroslav Tuđman potvrdio je da ništa nije potpisao i da nije bio na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a. Više od toga nije želio reći, poručivši da će sve što ima kazati, reći u stranci. Potpise za opoziv nisu dali ni HSS, HSLS, kao ni klub Milana Bandića.

Zahtjev za opozivom Oreškovića nije potpisao ni Ladislav Ilčić. HRAST je priopćio zaključke Predsjedništva stranke u kojima stoji da Hrast ne može biti dio neke nove saborske većine sa strankama koje su programski značajno različite, poput SDSS-a te da se protive ponovljenim izborima koji bi bili velik trošak za Hrvatsku i kod kojih bi se otvorila mogućnost da SDP ponovno formira Vladu. Također, Hrast smatra da treba nastaviti suradnju s Mostom.

Potpise za opoziv premijera dalo je 42 zastupnika Domoljubne koalicije, točnije HDZ-a i HSP-AS-a. Razloge za opoziv su pobrojali u šest točaka i predložili Saboru da mu iskaže nepovjerenje. Oreškoviću zamjeraju da se suprotno obećanjima, nije bavio gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta, nego kadroviranjem u represivnom aparatu, držao je političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći, a kad je trebalo održavati važne sjednice Vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima.

Spočitavaju mu da je time “uz nevjerojatnu razinu političke neodgovornosti” pokazao i da ne razumije ustavni poredak države, njen parlamentarni politički sustav, to jest da “predsjednik Vlade nije kancelar”. “Ovakvim svojim ponašanjem, doveo je u pitanje funkcioniranje cjelokupne izvršne vlasti”, ističu predlagatelji opoziva.

Nakon kratke izjave koju je Tihomir Orešković ispred Vlade dao medijima, u kojoj je kazao da je ovo bitka za Hrvatsku, te da je Tomislav Karamarko ogroman teret za Vladu i HDZ, premijer se u svom stanu sastao s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovim. Po izlasku, Petrov nije ništa htio kazati, a nakon sastanka s čelnikom Mosta, kod premijera je stigao i njegov savjetnik Stjepo Bartulica.

Navodno su se i HDZ-ovci podijelili u nekoliko grupica koje sastanče u raznim dijelovima grada. Sve je počelo jutros kada se u jednom zagrebačkom hotelu Tomislav Karamarko sastao sa šefom Reformista Radimirom Čačićem. Očito su u HDZ-u odlučili tražiti ruke, kako bi skupili 76 glasova za opoziv premijera Oreškovića.