Sajam Eko fjera 17. i 18. lipnja na Prokurativi

0
Foto: Radio Dalmacija

Ekološka poljoprivredna proizvodnja posljednjih godina doživljava svoju renesansu. Sve je više proizvođača koji iz različitih razloga iz konvencionalne proizvodnje prelaze u ekološku, bilo da je riječ o izdašnim nacionalnim potporama, potporama iz europskih fondova, zahtjevima tržišta ili pak svjesnosti samoodrživosti prirodnog okruženja.

Od nedavno u Dalmaciji je osnovana i udruga ekoloških proizvođača koja je u suradnji sa Razvojnom agencijom Splisko – dalmatinske županije pokrenula inicijativu održavanja prvog ekološkog sajma poljoprivrednih proizvoda Eko fjera koji će se održati 17. i 18. lipnja, u petak i suboru na splitskim Prokurativama.

Cilj sajma, ističe predsjednica udruge Eko Dalmacija Antonija Gomezelj, osim prezentacije ekoloških proizvoda svakako je želja da se tržište potakne na razmišljanje o tome što jedemo, odakle hrana dolazi i pod kojim uvjetima se proizvodi. “Proizvođači će izložiti svo blago prirode koje se proizvodi diljem Hrvatske. Od ekstra djevičanskih maslinovih ulja, vina, voća i povrća, ljekovitih trava kao i sekundarnih proizvoda ekoloških sirovina.

Kroz udrugu, ističe Gomezelj, ekološki proizvođači ostvaruju brojne benefite kod marketinga, nabavke repromaterijala koji je u tom segmentu proizvodnje gotovo peterostruko skuplji, nastupa na tržištu i različitim sajmovima te edukacija;

Uz sajam ekoloških proizvoda, programom je predviđen i Gospodarski forum Splitsko – dalmatinske županije koji će biti posvećen poduzetništvu mladih poljoprivrednika u ekološkoj proizvodnji, a sve je dio velike završnice projekta Eko Biz kojeg provodi RERA, a koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, istaknula je voditeljica projekta Jelena Petrov.

Cijela će priča završiti u subotu velikim koncertom Darka Rundeka na Prokurativama, koji je ujedno i ambasador ekološke proizvodnje Dalmacije.

Berba 3