Hrvatska izbjegla sve pobjednike Eura!

0

Pobjedom protiv Španjolske u Bordeauxu, hrvatska nogometna reprezentacija je sve do finala izbjegla sve dosadašnje pobjednike Europskih prvenstava!

Četrnaest Eura imalo je devet različitih pobjednika. Tri – Nizozemska, Danska i Grčka – nisu izborila nastup u Francuskoj. Dva – Sovjetski savez i Čehoslovačka – više ne postoje, a njihovi sljednici Rusija i Češka ispali su u prvom krugu (Slovačka je, doduše, prošla kao treća u skupini i može igrati s Hrvatskom u osmini finala). A trostruki prvaci Europe, Njemačka i Španjolska, kao i dvostruki prvak Francuska, te Italija koja je bila prva davne 1968., u drugom su dijelu ždrijeba i Hrvatska ih, kao ni Englesku koja je prije 50 godina bila prvak svijeta, ne može sresti do finala!

Hrvatska će u osmini finala u subotu u 21 sat u Lensu igrati s jednom od trećeplasiranih reprezentacija iz skupina B (Slovačka), E ili F. U četvrtfinalu bi se u četvrtak 30. lipnja u Marseilleu sastala s pobjednikom dvoboja Švicarska-Poljska koji će se igrati u subotu u 15 sati u St. Etienneu.

Za mjesto u polufinalu u tom dijelu ždrijeba konkurira još Wales, koji će u osmini finala igrati s nekom od trećeplasiranih reprezentacija iz skupina A, C i D (Albanija, Sjeverna Irska ili Turska). Taj je dvoboj također na rasporedu u subotu, u 18 sati na Parku prinčeva u Parizu. Preostaje još dvoboj prvaka skupine F, čemu je zasad najbliža Mađarska, s drugim iz skupine E – Belgijom ili Švedskom. Igrat će se u nedjelju u 21 sat u Toulouseu. Četvrtfinale je na rasporedu u petak 1. srpnja u 21 sat u Lilleu.

Dođe li do polufinala, Hrvatska će igrati u srijedu 6. srpnja u 21 sat u Lyonu.

Njemačka u nedjelju u 21 sat u Lilleu igra protiv nekog od trećeplasiranih iz skupina A (Albanija), B (Slovačka) ili F. Pobjednik ide na boljeg iz dvoboja Italija-Španjolska koji je na rasporedu u ponedjeljak u St. Denisu. Četvrtfinale će igrati u subotu 2. srpnja u 21 sat u Bordeauxu.

Francuska čeka trećeplasiranu reprezentaciju iz skupina C (Sjeverna Irska), D (Turska) ili E u nedjelju u 15 sati u Lyonu, a Engleska drugog iz skupine F u ponedjeljak u 21 sat u Nici. Četvrtfinale je za njih na programu u nedjelju 3. srpnja u 21 sat i St. Denisu.

Polufinale je u ovom dijelu ždrijeba u četvrtak 7. srpnja u 21 sat u Marseilleu.

U poretku trećeplasiranih reprezentacija, sigurne su u prolaz reprezentacije Slovačke i Sjeverne Irske, dok Turska i Albanija čekaju rasplet u skupinama E i F. Turska treba biti bolja od jedne, Albanija od obje, što je teško ostvarivo.