Splitski HSLS Baldasaru: To je licemjerno!

0

Splitski HSLS reagirao je priopćenjem na najavu gradonačelnika Splita, Ive Baldasara, kako će podnijeti tužbu protiv platforme UBER.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Jučer je iz Grada došla informacija kako će Gradonačelnik podnijeti tužbu protiv Ubera u ime Grada jer želi “zaštititi one koji su ispunili sve propisane kriterije i ispunjavaju uvjete i ne želi oprati ruke prebacivanjem odgovornosti”?! Jer taksisti su naši građani i treba ih zaštititi, kaže Gradonačelnik.

A čiji su građani vozači Ubera, pitamo Vas gradonačelniče? Stali ste u obranu oko 140 splitskih taksista, jer “ne želite oprati ruke prebacivanjem odgovornosti”, a što je sa 760 radnika Prometa od kojih ste očito davno oprali ruke? Godinama upozoravamo na nalegalne prijevoznike koji krše koncesijske ugovore i oštećuju Grad za višemilijunske iznose, a Vi od početka svog mandata prebacujete odgovornost s Grada na Županiju! Zašto niste protiv njih podignuli tužbu da zaštitite gradsko poduzeće, a ovdje licemjerno štitite privatnike!?

Činjenica jest da su splitski taksisti godinama među najskupljima u zemlji i drže apsolutni monopol. Činjenica je i da su usluge taksi prijevoza za mnoge Splićane preskupe! Uber je po Vama nelegalan; pa ako su splitski taksisti pravi ne trebaju se bojati konkurencije, a mogli bi se i sjetit da za vožnju moraju izdati račun. Da ne govorimo o načinu na koji su dodjeljivane licence od strane gradske administracije za splitske taksije… Je li to taj legalan sustav koji zagovarate? Uber je barem transparentan, jer nema gotovine, nema sive zone – zato se neki i bune!

HSLS Split podržava dolazak Ubera u Split, kao što smo podržavali dolazak Camea, iako je ta priča propala zbog istog pritiska kojem smo i danas svjedoci. Zalažemo se za otvoreno tržište, s više konkurenata kako bi se natjecanjem rušila cijena i poboljšavala kvaliteta usluge, a sve u interesu građana Splita, stoji u prioćenju koje potpisuju gradski vijećnik Zdeslav Benzon i predsjednik HSLS-a Split, Tonći Blažević.