Island izbacio Englesku!

0

Italija i Island zaključili su listu četvrtfinalista nogometnog Eura u Francuskoj. Italija je detronizirala aktualnog prvaka Europe Španjolsku, dok je Island šokirao Englesku.

Italija je u Saint Denisu nadigrala branitelja naslova Španjolsku. Imali su Španjolci jalovu terensku inicijativu (posjed 59-41, udarci 13-11, ali u okvir 5-7). Italija se organizirano branila, zatvorila prilaze Buffonu koji je poskidao malobrojne prigode protivnika, i dočekala svoje šanse koje je pretvorila u pobjedu od 2:0. Nakon pola sata igre, Eder je tukao iz slobodnog udarca s 22 metra, De Gea kratko odbio loptu, pa je nogom skinuo ispred natrčalog Giaccherinija, no samo do Chiellinija, koji s dva metra nije mogao promašiti. Nada Španjolske u povratak trajala je sve do 91. minute. Tada je Insigne dijagonalom uposlio Darmiana na desnom krilu, a ovaj proslijedio loptu do Pellea koji je volejem s pet metara otklonio sve dvojbe.

Island je u Nici svladao Englesku preokretom već u prvih 18 minuta. Činilo se da će favorizitana Engleska imati lak posao kad je vratar Islanda Halldorsson na isteku treće minute neoprezno srušio Sterlinga, a Rooney sigurno realizirao kazneni udarac. No samo 80 sekundi kasnije Island je izjednačio. Gunnarsson je ubacio iz auta, Arnason nadskočio Rooneya i proslijedio prema drugoj stativi, gdje je Ragnar Sigurdsson izmakao pozornosti Walkera. U 18. minuti Island je postigao, pokazalo se, pobjednički pogodak. Bodvarsson je uposlio Sigthorssona, koji je ušao metar-dva u kazneni prostor i zapucao ispod noge Cahilla u donji lijevi kut Joea Harta. Imao je engleski vratar loptu na ruci, no ona mu je izmigoljila i završila u mreži. Engleska je dominirala (posjed 63-37, udarci 18-8, ali u okvir 5-5), ali ni ulazak Vardya nije bio rješenje, Island je obranio prednost i ostvario povijesni uspjeh. Engleski izbornik Roy Hodgson odmah je podnio ostavku.

Tako će u četvrtfinalu igrati u četvrtak Poljska-Portugal, u petak Wales-Belgija, u subotu Njemačka-Italija, te u nedjelju Francuska-Island. Sve utakmice počinju u 21 sat. Polufinala su na programu 6. i 7. srpnja (srijeda i četvrtak), a finale Eura u nedjelju 10. srpnja.