Hrvatska jača od Amerike!

0
Foto: Hrvatski teniski savez

Hrvatska je u polufinalu Davis kupa! Naši su tenisači u Portlandu okrenuli vodstvo SAD-a i slavili s 3:2! U polufinalu će Hrvatska ugostiti Francusku, a Velika Britanija Argentinu.

Amerikanci su nakon prvog dana vodili 2:0, da bi u subotu Ivan Dodig i Marin Čilić nadigrali najbolji svjetski teniski par svih vremena, blizance Boba i Mikea Bryana. Hrvatska je tako ostala u igri za polufinale, ali su joj trebala oba boda u nedjelju.

Marin Čilić pobijedio je Johna Isnera sa 7:6(9), 6:3, 6:4 i “podebljao” omjer u međusobnim susretima na 6:0. U prvom je setu Isner imao loptu za 4:2, pokazalo se svoju jedinu break-loptu u meču. U tie-breaku je Čilić kod 4:4 osvojio poen protiv servisa, Isner odmah uzvratio, imao i set-loptu kod 7:6, ali je Čilić realizirao svoju četvrtu priliku, treću protiv servisa, za 11:9. U drugom setu kod 2:1 Čilić nije iskoristio 0-40 i još jednu prednost, ali je od 3:3 dobio posljednja tri gema. Nakon što je protiv Federera u Wimbledonu i Socka u petak ispustio prednost od 2:0 u setovima, Čilić nije dozvolio da mu se to ponovi i treći put zaredom (prethodnih 60 mečeva u kojima je vodio 2:0 je dobio!). Opet je napravio break u pretposljednjem gemu, i to nakon što je Isner imao 40-15.

Nisam nikada vidio Isnera u tako dobrom izdanju kao u prvom setu. Bio sam stvarno u velikim problemima na servisu, ali sam se uspio dovući do tie-breaka i odigrati ga dobro. Znao sam koliko je bitan taj set i od tog trenutka stvari su krenule meni u korist. Zadnja dva seta sam odigrao fenomenalno, rekao je Čilić.

Kao i u Belgiji u 1. kolu, Borna Ćorić izašao je na teren kod 2:2 i donio trijumf. Nadigrao je Jacka Socka sa 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. Otvorio je meč s 2:0 i 15-40, nije došao do drugog breaka, ali je zadržao prednost iako je Sock u zadnjem gemu imao jednu priliku za povratak na 5:5. U prvom i trećem gemu drugog seta Ćorić je imao po tri break-lopte, u šestom je gemu izgubio servis pa u sedmom propustio još pet prilika! Nije to pokolebalo Bornu, treći je set otvorio s 3:0. Vratio se Sock na 3:2 pa opet izgubio servis. Četvrti set je Ćorić otvorio s 2:0, odmah ispustio prednost, pa kod 4:4 načinio ključni break. U posljednja tri gema dvoboja, Ćorić je osvojio 12, a Sock samo 2 poena.

Nije bilo lagano, nakon što u petak nisam igrao dobro i nisam se imao čemu veseliti nakon tog meča. Marin i Ivan su odigrali meč koji je bio divota za gledanje. Marin je danas odigrao nevjerojatan meč, iako je u dva dana prije odigrao devet gemova. Kad su se oni već tako potrudili ja sam morao dati sve od sebe. Imao sam sjajnu podršku s klupe i vjerovao sam u sebe. Ako imam toliko break lopti, znači da igram dobro i da stvaram prilike. Znao sam da se kad-tad mora dogoditi da ću pogoditi stranu u koju će odigrati, da ću odigrati dobar poen, izjavio je Ćorić.

U neku ruku svjesni smo da smo napravili preokret, a u neku ruku to ćemo shvatiti kad u polufinalu budemo u prilici igrati pred našom publikom. Tek tad ćemo postati svjesni što smo napravili. Igrati polufinale Davis Cupa kroz ovakav ždrijeb i uvjete u kojima smo bili daje nam podstrek za ovu godinu. Najavljivali smo da bi ova sezona mogla biti velika i to se pokazalo. Idemo dalje i spremni smo ići do kraja. Sigurno da nije izgledalo bajno. Izgubili smo Marinov meč, a na taj smo bod računali u kalkulaciji kako možemo pobijediti Amerikance. Šanse nam nisu bile velike i nevjerojatno da smo uspjeli preokrenuti. Nema puno težih situacija od ove. Ovo je nevjerojatan rezultat, a presudili su kvaliteta i “širina”, zaključio je izbornik Željko Krajan.

Polufinale Davis kupa igrat će se od 16-18. rujna, a Hrvatska će Francusku ugostiti u Zagrebu, Splitu ili Zadru. Naime, pravila Davis kupa preciziraju da kapacitet dvorane ili stadiona za polufinale mora biti najmanje 7000 mjesta.