Prosvjetari čekaju svoj regres

0
Foto: www.facebook.com

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod” pozvao je HDZ i Most da se žurno isplati regres radnicima u školama.

Unatoč najavama potpredsjednika i ministra u tehničkoj Vladi Bože Petrova i Zdravka Marića o isplati regresa, radnicima u osnovnom i srednjem školstvu nikako da na račune “sjedne” najavljenih 1250 kuna.
Rok je idući ponedjeljak, 1.kolovoza, kaže nam predsjednik “Preporoda”, Željko Stipić :
Oni su nama obećali da će to biti do ponedjeljka i mi ćemo pričekat, a nakon toga mi ćemo napravit prosvjed. Ne samo jedan, nego koliko god bude potrebno  sve dok radnici ne dobiju ono što im pripada i što je kolektivnim ugovorom ugovoreno.

To je 70-ak milijuna kuna koje država ima, tvrdi Stipić:
Kada se sagledaju sve javne službe i tome pridodaju sve državne , onda je to iznos od 300 milijuna kuna. Novac za to, prema našim saznanjima, je osiguran preraspodjelom po ministarstvima i ne želim vjerovati da će se sad pojaviti nei problemi, odnosno odugovlačiti s isplatom.

Regres su, prije zaposlenih u školstvu , dobili zdravstveni djelatnici, a temeljem kolektivnih ugovora pravo na regres imaju i javni službenici zaposleni u kulturi i socijali. Stipić ističe kako nije u redu da zaposleni u osnovnim i srednjim školama uvijek budu zadnji na redu. U sredini smo ljeta, a regres još nije stigao, pa je jasno da tisuće i tisuće prosvjetara i članova njihovih obitelji ove godine neće vidjeti mora, jer premijer i njegovi ministri ne rade ili traljavo odrađuju svoj posao, istaknuo je Stipić:
Sad treba preći s riječi na djela, nama je drago da ministar Marić pozitivno sagledava stanje u  državnim financijama, pa se nadamo da će već danas, sutra , prekosutra taj novac biti upućen radnicima. Vršit ćemo pritisak sve dok radnici ne dobiju ono što im pripada, jer kolektivni ugovor još uvijek vrijedi.

O detaljima eventualnog prosvjeda nije htio govoriti.