Prvi rođendan Muzeja Sinjske alke

0

Muzej Sinjske alke, koji je otvoren prošle godine u okviru obilježavanja 300. obljetnice Alke 6. kolovoza,  slavi svoj 1. rođendan.

Slavljeničku tortu je prerezao 10-godišnji Marko Kustura, koji je s više od 50 posjeta Muzeju bio najaktivniji posjetitelj.

Od lanjskog otvorenja do danas Muzej Sinjske alke posjetilo je oko 35 tisuća registriranih posjetitelja. Otvaranjem tog Muzeja ,  Sinj i Cetinska krajina dobili su jedinstveno mjesto čuvanja svoje bogate nematerijalne i materijalne baštine.

Muzej Sinjske alke jedan je od najsuvremenijih muzeja u Hrvatskoj, a svojim stalnim postavom doseže najviše muzejske standarde, kako prezentacijske tako i tehnološke.

Muzej Sinjske alke tijekom godine dana postao je poželjna turistička destinacija na turističkoj karti ne samo Sinja i Cetinske, već cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić istaknuo je da je Muzej ujedno i pokretač razvoja gospodarstva na sinjskom području te da je cilj dostići brojku od 70 tisuća posjetitelja godišnje.

Na proslavi 1. rođendana Muzeja Sinjske alke,  okupili su se brojni gosti, među kojima dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić i gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, alkari i alkarski momci, predstavnici povijesnih postrojbi iz Hrvatske, BIH i Italije.