2,3 milijuna kuna za obnovu splitske neurokirurgije

0
Foto: Radio Dalmacija

Nakon više od godinu dana od izbijanja požara u krugu KBC – a Split na Firulama, kada je u potpunosti izgorio odjel Intenzivne njege neurokirurgije, dobra vijest stiže iz Zagreba.

Ministarstvo zdravlja odlučilo je dati 2,3 milijuna kuna za uređenje i opremanje Intenzivne njege neurokirurgije, čime će se pokriti troškovi građevinske rekonstrukcije odjela te kupnju posebnih kreveta i monitoringa za pacijente koji su u potpunosti oštećeni u požaru.

Dobru vijest iz Zagreba potvrdio nam je i ravnatelj KBC Split Ivo Jurić; “Ministarstvu šaljemo projekt a nakon toga ide natječaj za uređenje. Nastojat ćemo da to bude što brže, tako da pacijenti dobiju što prije Jedinicu intenzivne skrbi za neurokirurgiju. Već smo napravili proračun i troškovnike i nema nikakvih problema. Novaca ima dovoljno.

Ministar zdravlja Dario Nakić posjetio je prošlog tjedna KBC Split, gdje je u pratnji ravnatelja i njegova užeg tima posjetio i takozvane crne točke splitske bolničke infrastrukture. Osim prostora izgorene Intenzivne njege neurokirurgije, posjetio je i prazan nekadašnji odjel ginekologije.

Kako je potvrdio u izjavi za Radio Dalmaciju, ministarstvo je spremno financirati i uređenje i tog prostora koje bi se u konačnici koristio kao prostor za traumatologiju i ortopediju; “Zaključili smo da je dobro da se i jedan i drugi problem rješavaju istovremeno i da se napravi jedan zajednički troškovnik s kojim bi se onda išlo u rješavanje značajnog dijela kirurgije u KBC – u Split.

Dobra je to vijest za pacijente, koji na neurokiruršku kliniku doalze iz svih dijelova Dalmacije, s obzirom da je to jedina klinika neurokirurgije na području južne Hrvatske, ali i za djelatnike bolnice koji će napokon raditi u normalnim uvjetima.