Kad djetetu kupiti mobitel?

0
Foto: Pixabay

S novom školskom godinom povlači se uvijek isto pitanje:“Mmama,  kad ću dobiti mobitel…svi ga imaju, a ja ne…?!“

Pa tako je čak već glavna želja šestogodišnjaka umjesto legića, nove haljine ili rola, baš mobitel.

Evo i mišljenja struke. Psihologinja Mirjana Nazor je za Radio Dalmaciju kazala: Ja bi najradije kazala ne kupovati odmah međutim čini mi se da je to malo utopističko vjerovanje. Meni se čini da bi bilo korisno za djecu od prvog do četvrtog osnovne dogovoriti se s učiteljicom. Svi roditelji zajedno ili bar većina da se dogovore oko uspostavljanja nekih sličnih pravila jer onda je djetetu puno lakše funkcionirati ako vidi da se ostali moraju pridržavati nekih pravila.

Pravila u smislu zabrana, ili?

U smislu, kupimo mobitel ali da to ne bude nešto ‘prepametno’ nego koliko toliko jednostavan mobitel ukoliko takav uopće i postoji..i onda dogovoriti da za vrijeme nastave ti mobiteli ili moraju biti ugašeni ili će biti predani učiteljici, da dijete smije razgovarati jedino s roditeljem ako je nešto bitno, da se ne može za vrijeme nastave igrati, itd..Neka pravila ponašanja bi bilo dobro ustrojiti, učiteljica zajedno s roditeljima, da se to primjenjuje na svu djecu i onda će to relativno bezbolno  sve skupa funkcionirati, kaže Mirjana Nazor.

Roditelji se često pravdaju da je to zbog sigurnosti, da znaju gdje im je dijete u kojem trenu…ali onda djeca jedva čekaju mali odmor da se mogu igrati.

Mislim da za vrijeme malog odmora doista ne bi trebalo koristiti mobitel osim u izvarednim situacijama. Mislim da tu zapravo uopće problem nisu djeca nego roditelji, da oni olako kupuju te mobitele i prije nego što djeca krenu u školu i sad odjedanput zabraniti, kad je dijete već imalo mobitel, je praktički nemoguće, zaključila je psihologinja Nazor.