Jematva u punom jeku – počela je berba grožđa

0
Foto: Društvene mreže/Facebook

U toku je berba grožđa diljem Dalmacije. Na Hvaru su već obrane sorte pošipa, u tijeku je berba vugave na Visu, a po stanju na terenu dojam je da su vinogradari jako zadovoljni “zdravljem” grožđa.

O prognozama za ovogodišnju kvalitetu grožđa, u programu Radio Dalmacije pričali smo mr. Stanislavom Štambukom iz Savjetodavne službe za poljoprivredu:”Ovo će biti jedna od boljih godina za dalmatinsko vinogradarstvo. Ovogodišnje grožđe je jako zdravo; omjer kiselina i šečera je odličan. Mogu reći da su na terenu svi zadovoljni, grožđe je izvanredno, a kvaliteta i kakvoća dugo nije bila ovako dobra. Ovogodišnja berba mogla bi biti na razini one iz 2013. koja je već poznata među vinoljupcima kao odlična godina za vino.”

Jesen donosi nestabilno vrijeme i moguće obilne kiše: “Ako kiša padne u većim količinama, kao što je proteklih dana palo više od 40 litara po kvadratnom metru, onda može doći do pucanja pokožice grožđa i automatski pogoršanja kvalitete. Male količine kiše, ispod navedene količine, ne bi trebale predstavljati problem, dapače, mogu samo poboljšati kvalitetu grožđa”- objasnio nam je Štambuk.

Proteklih dana pričalo se u medijima o praksi na našim tržnicama i marketima da se uvozno grožđe predstavlja i prodaje kao domaće. Upitali smo za savjet može li se golim okom razlikovati domaće od uvoznog grožđa:”Naravno da može. Uvozna grožda su našminkama, nalakirana i sjaje! Što je oku ugodnije i ljepše izgleda, to je veća šansa da grožđe nije domaće već uvozno”.- zaključio je Štambuk.

Nadamo se da će vremenski uvjeti poslužiti tokom cijele jematve te da ćemo izbjeći veće količine padalina. Po svemu sudeći, ovogodišnje butelje dalmatinskih vina biti će odlične kvalitete!