Tosca na Lokrumu!

0

Nakon što je među ruševinama Benediktinskog samostana na Lokrumu izveden baletni diptih, na novoj lokrumskoj pozornici će u kolovozu 2017. biti uprizorena Puccinijeva Tosca.

Lokaciju su obišli gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Tevšić u društvu slavnog argentinskog tenora, dirigenta i redatelja Joséa Cure, koji će za 68. sezonu Ljetnih igara režirati ovu glasovitu operu.

José Cura, dubrovačku publiku je osvojio nastupom na ceremoniji otvaranja 67. Igara, a potom i gala koncertom ispred crkve sv. Vlaha. Suradnja se nastavlja i sljedeće festivalske sezone, a vodstvo Igara i maestro Cura u pregovorima su s nekima od najvećih svjetskih imena operne glazbe.

Kao nastavak uspješne suradnje s Joséom Curom, jednim od najvećih umjetnika današnjice, dogovorili smo u realizaciju opere Tosca na Lokrumu. Lokacije smo započeli obilaziti i izuzetno smo zadovoljni tako da dogodine na Lokrumu možemo očekivati svjetski operni spektakl. Cilj nam je aktivirati Lokrum kao otok umjetnosti, rekao je gradonačelnik Vlahušić naglasivši da Grad Dubrovnik u potpunosti, financijski i logistički, stoji iza ovog projekta. Ujedno je zahvalio Društvu prijatelja dubrovačke starine na radovima na konzervaciji ruševina benediktinskog samostana i crkve sv. Marije, koji se upravo izvode, a trebali bi biti okončani do kraja studenog.

Da bi se izvela Tosca kakvom su je zamislili intendant Tarbuk i redatelj Cura, prostor će se opremiti tribinama, čime će se kapacitet gledališta popeti na 800 mjesta.

Intendant Mladen Tarbuk iznimno je zadovoljan novouspostavljenom suradnjom između Igara, Grada, Rezervata Lokrum i slavnog umjetnika. Ono što me veseli je suradnja koju smo otvorili s baletom i koja se pokazala plodonosna. Mislim da je jedan takav način suradnje Igara i Grada upravo model kakav treba razvijati i u budućnosti. Moramo otvarati nove scene, nove prostore. Dubrovnik je prije svega grad kulture. Dubrovnik ne može bez Ljetnih igara i Igre ne mogu bez Dubrovnika, rekao je Tarbuk.

Prethodne dvije godine ugostili smo događanja Ljetnih igara, ali i koncerte u vlastitoj produkciji. Sve to bila je samo uvertira za jednu ovako veliku svjetsku produkciju uz najveće zvijezde operne glazbe. Imali smo vremena testirati prostorne, tehničke i logističke mogućnosti i spremni smo za jedan novi iskorak i svakako ponosni što imamo snage i kapaciteta to napraviti, kazao je Mario Tevšić, ravnatelj JU Rezervat Lokrum.

Lokacija je idealna, to je upravo ona središnja pozornica kakva treba Igrama i Gradu. Naravno, potrebno je poduzeti i organizirati sve kako bismo dobili 800 mjesta za publiku. Ova opera će biti apsolutni spektakl, najavio je José Cura, koji je na samoj lokaciji, među nacrtima, proveo nekoliko sati.