MoPaRu cjepivo za djecu – DA ili NE?

0

Cijepiti djecu ili ne? Dilema je to koja se provlači već godinama. No, čini se da situacija nikad nije bila ovako strašna. Svako peto dijete u Splitu i Dubrovniku lani NIJE primilo obavezno cjepivo zvano MoPaRu.

Zašto je važno ovo cjepivo zna dr. Ivo Petrić: Morbile i rubeola su osipne dječje bolesti  koje uzrokuju velike komplikacije respiratornog ili probavnog sustava. To zna biti i po život opasno! Rubeola je nešto blaža. Ne daj Bože da dobijete rubeolu tijekom trudnoće jer taj virus zna ostaviti dosta ozbiljne i teške posljedice po dijete.

Zamolili smo doktora da komentira činjenicu kako ovo cjepivo lani nije primilo gotovo 2.800 djece: Trenovi su počeli biti kontra cijepljenja jer navodno tu dolazi do kojekakvih komplikacija. Pazite, svako cijepljenje u principu može biti i opasno, jasno za dijete koje je alergično, koje je osjetljivo ali to je tako rijetka pojava da je besmisleno ne zaštiti milijune djece zbog jedne eventualne komplikacije. Ja shvaćam da onome kome se zalomi njemu je propao svijet ali što s ostalim milijunima djece. To je moda postala i to vrlo opasna moda bojim se!

U razvijenim zemljama u kojima je odluka ostavljena roditeljima na izbor, neke su se bolesti vratile – poput ospica, dječje paralize ili hripavca. Ipak, necijepljeno dijete u Hrvatskoj se ne može upisati niti u vrtić, niti u školu.