Splitska policija u akciji zaštite mladih

0

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske s početkom nove školske godine pojačano provode preventivno-represivne aktivnosti u cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja, te u cilju sprječavanja kaznenih djela i prekršaja na štetu maloljetnika.

Aktivnosti su provođene na području cijele Policijske uprave  u dane vikenda, usmjeravanjem na mjesta ili objekte prepoznate kao rizične u lokalnim sredinama.

Cilj aktivnosti je uočavanje i sankcioniranje svih oblika neprihvatljivog ponašanja posebno kršenje zabrane prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnicima. Policijski službenici postupali su i po problematici zlouporabe droga, rizičnih ponašanja u prometu, kontrole posjeta kladionicama, te posebno u nadzoru noćnih izlazaka maloljetnih osoba nakon 23,00 sata bez pratnje roditelja ili osobe od povjerenja.

Tijekom navedenog perioda u devet slučajeva utvrđena je i sankcionirana prodaja i usluživanja alkoholnih pića maloljetnicima te u tri slučaja prodaja duhanskih proizvoda.

U nedozvoljenim noćnim izlascima zatečeno je 35 osoba ispod 16 godina te 7 maloljetnih osoba u ilegalnom korištenju droga. 5 osoba kao mladi vozači zatečeni su pod utjecajem alkohola da upravljaju motornim vozilom.

Ukupno je izvršen obilazak 201 objekta uz naglasak na isticanju upozorenja kao i veliki broj javnih mjesta te prostora u zonama obrazovnih ustanova uz kontakt i komunikaciju s predstavnicima istih.

Cilj tog djela aktivnosti je podizanje savjesti i odgovornosti u zaštiti života, zdravlja i opće sigurnosti maloljetnika, te posredno i svih građana.

Policija će sukladno svojim ovlastima i prioritetima u suradnji sa drugim službama nastavit sa sustavnim aktivnostima.

PU Splitsko-dalmatinska ističe zajedničku odgovornost u zaštiti mladih kroz isticanje uloge

roditelja – posebno u nadzoru noćnih izlazaka,

pravnih i fizičkih osoba u djelu poštivanja zakonskih odredbi kojima se štiti zdravlje i sigurnost mladih zabranom prodaje alkohola i duhanskih proizvoda i onemogućavanjem posjećivanja kladionica.