Zlatko Mateša peti put izabran za predsjednika HOO-a

0
Foto: CROPIX/Ranko Suvar

Zlatko Mateša reizabran je na izbornoj sjednici Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za predsjednika HOO-a u mandatnom razdoblju 2016.-2020.

Bit će mu ovo peti mandat na čelu krovne sportske udruge u RH. Prvi put je izabran na izvanrednoj izbornoj Skupštini HOO-a 2002. godine.

Zlatko Mateša bio je jedini kandidat za predsjednika, a njegovu kandidaturu istaknuo je Hrvatski judo savez. Kandidaturu je podržalo 33 nacionalna sportska saveza olimpijskih i 30 neolimpijskih sportova te 20 županijskih sportskih zajednica.

Mateša je iznio članovima Skupštine svoj prijedlog mjera za unapređenje statusa sporta u RH. Predlaže, između ostalog, donošenje Nacionalnog programa sporta te cjelovitog Zakona o sportu.

Neke od ostalih mjera su promjena pozicije sporta unutar sustava Državne uprave i to na način da se oformi Državna uprava za sport kao samostalna ustrojna jedinica ili da sport bude pozicioniran u Ministarstvu turizma, zatim izmjena Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću, izjednačavanje socijalnog i mirovinskog statusa estradnih umjetnika i vrhunskih sportaša, zapošljavanje vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova, promidžba sporta putem Sportske televizije te hitna izmjena Zakona o priređivanju igara na sreću u dijelu nedomicilnih priređivača internetskog klađenja.

Na prijedlog predsjednika Mateše, potvrđena su četiri dopredsjednika HOO-a:

Damir Martin ispred Komisije sportaša HOO-a,  Željko Jerkov ispred Hrvatskog kluba olimpijaca, Sanda Čorak, ispred Hrvatskog judo saveza (zadužena za odbor olimpijskih sportova), Morana Paliković Gruden ispred Hrvatskog klizačkog saveza (zadužena za odbor zimskih sportova).