Ugostitelji se i dalje bune zbog PDV-a

0
Foto: http://www.moj-posao.net

Dalmatinski ugostitelji okupit će se idući tjedan u Šibeniku kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo povećanjem PDV-a, kako  predlaže porezna reforma.

Nakon održanog okruglog stola u utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo u Zagrebu, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije , Joso Smolić najavio je okupljanje 15.studenog :
Mi prosvjedovat nećemo, ali ćemo se okupit i još jednom argumentirano analizirati kako nije dobro i da će više štete nego koristi  donijeti tako nagla promjena porezne stope s 13 na 25 posto.  Izborili smo se za smanjenje stope s 25 prvo na 10, a zatim na 13 posto , jer je ugostiteljstvo bilo ne na kolinima, nego na podu.Ali mi još nismo stali na svoje noge da bi mogli, s ovako velikom stopom PDV-a i to preko noći, biti konkurentni na tržištu.

Ugostiteljstvo ,kao segment turizma, ovim potezom je ugroženo. Financijska moć naših građana je mala, a u pitanje dolaze i investicije, tvrdi Smolić. Komentirao nam je i izjavu ministra financija Zdravka Marića kako ugostitelji nisu spuštali cijene kad im je “pao” PDV:
Nema logike takva izjava, jer se PDV nije smanjio da bi mi smanjili svoje cijene, jer je turistička branša  bila na koljenima. I zato su došli pozitivni rezultati u turizmu, jer smo išli s dampingom , s niskim cijenama i zato samo dobili masovnost, ali ne i veću platežnu moć gostiju.

Prema procjenama nekih analitičara povećanje PDV-a donijelo bi pad investicija od 12 milijardi kuna u iduće tri godine i gubitak do 10 tisuća radnih mjesta. Smolić to ilustrira primjerom svog kolege:
On je već za iduću godinu ugovorio 50 vjenčanja u svojoj sali za vjenčanja , a jednim potezom Vlade će  sad izgubiti 50 tisuća eura s povećanjem stope.Da ne govorimo turističke agencije i hoteli. mi smo sve to pripremili i ugovorili. Mislim da ne šaljemo dobru poruku investitorima da tako često i naglo dižemo stope poreza.

Ugostitelji samo traže ono što stoji u Strategiji turizma , a to je stopa PDV-a od 10 posto, kaže Smolić. Budući se nitko iz ministarstva financija nije odazvao sudjelovanju na okruglom stolu u Zagrebu, koliko će ih ovaj put čuti u ministarstvu financija, možemo samo pretpostaviti.