Braća Sinković mijenjaju brod!

0
Foto: Damir Krajač / Cropix

Olimpijski pobjednici i dvostruki svjetski prvaci u dvojcu na pariće, braća Martin i Valent Sinković, odlučili su se za promjenu discipline. Ubuduće će nastupati u dvojcu bez kormilara!

Nakon što su u četvercu na pariće s Damirom Martinom i Davidom Šainom osvojili svjetsko zlato i olimpijsko srebro, a potom četiri godine dominirali u dvojcu na pariće i ostvarili impresivan niz od 29 uzastopnih pobjeda, s kulminacijom na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, Sinkovići su se odlučili za novi izazov. Prvi će put, umjesto po dva, u rukama imati samo po jedno veslo. U svijetu veslanja, rimen (svaki veslač jedno veslo) je sasvim druga priča u odnosu na skul u kojem su osvojili sve što se osvojiti moglo.

To nam je veliki izazov. Želimo probati neke nove stvari, nitko na svijetu to još nije učinio. Znamo da će biti teško, ali volimo izazove, volimo izazivati sebe i svoje tijelo i vidjeti gdje možemo doći. Želimo ponovno ostvariti velike uspjehe i naciju ponovno učiniti ponosnom, izjavio je Valent Sinković.

Odluku smo donijeli zajednički nakon razgovora o tome što i kako dalje. Potom smo je priopćili našem treneru, koji je to također prihvatio kao izazov, dodao je Martin.

Meni to nije novost, već sam radio s dvojcem bez kormilara koji je bio uspješan. Počeli smo prije tjedan dana, još se tražimo, ali ono što vidim je perspektivno i obećava. Oni su do sada bili lovina, četiri godine nisu izgubili utrku, a sada će postati lovci. Pokazuju volju kao da su tek počeli trenirati i kao da do sada nisu ništa osvojili. Treninzi su im bili rutina, a sad su postali tehnički zahtjevniji, rekao je Bralić.

U dvojcu bez kormilara hrvatsko veslanje već ima jednu olimpijsku medalju, također iskovanu u bratskoj suradnji. Siniša i Nikša Skelin bili su srebrni u Ateni 2004.