Kako izaći na kraj s južinom, koju glazbu slušati?!

0

Već osam dana jugo nije prestalo puhati! Svi znamo kako južina djeluje na nas Dalmatince, i to od pamtivijeka. Za vrijeme Dubrovačke republike svi zločini počinjeni za jakog juga tretirali su se blaže zbog neuračunljivosti. To nam sve govori.

Zašto se na južinu osjećamo toliko sporo, tromo, iscrpljeno i nadraženo?

Zbog naglih oscilacija tlaka dolazi do lošeg osjećaja u našem organizmu. To se posebice dobro vidi kod oboljelih od nekih kroničnih bolesti kao što su krvni tlak. Ne možemo tu ništa napraviti. Živimo gdje živimo, priroda nam se malo mijenja, malo su drugačiji vremenski uvjeti nego što su bili prije. Jednostavno se moramo prilagoditi, kazala nam je doktorica Ines Balint.

Zanimalo nas je kako se točno prilagoditi jugu?

Svoje aktivnosti tj. način života moramo prilagoditi vremenskim prigodama. Sad je toplo pa se treba slojevito obići, ne se zabundati. Treba uzimati laganiju hranu, sezonsko voće i povrće te izbjegavati konzumaciju velikih količina kofeina i alkohola. U principu to je to, južina će proći, samo treba malo strpljenja, kaže doktorica Ines.

Ovo zadnje nam se posebno sviđa – strpljenje! Studeni je sve, samo studen nije. Danas je 19 stupnjeva vani pa se postavlja pitanje kako se zaštiti od bolesti koje ovo vlažno i toplo vrijeme sa sobom nosi? Doktorica Ines savjetuje: Treba provjetravati prostorije, redovito prati ruke, uzimati dovoljne količine vitamina putem sezonska voća.

Možda se južina tj. loše raspoloženje može pobijediti glazbom koja je naše glavno oruđe.

No, za svaki slučaj, provjerili smo što kaže neurolog Tomislav Breitenfeld: Ima jedna univerzalna glazba, a to je klasična glazba. Mozartova glazba se uvijek spominje u nekakvom kontekstu terapije glazbom. To je tzv. ‘Mozartov efekt’. U njegovim djelima prevladava savršeni glazbeni sklad. Znači, Mozartova glazba koja je u svojoj naravi vedra će sasvim sigurno pomoći u varijanti nekakvog juga i ajmo reći nepovoljnih biometeoroloških okolnosti. Međutim, svaka glazba koja poboljšava raspoloženje, a to je potpuno individualno, će dobro utjecati na raspoloženje općenito.

Dakle, glazba dokazano djeluje na naše raspoloženje.

Glazba se zapravo može koristiti na dva načina, pasivno i aktivno. Pasivni oblik znači da slušamo glazbu ali aktivno ne sudjelujemo u njenoj reprodukciji. Na taj način možemo prvenstveno popraviti kvalitetu svog svakodnevnog života, raspoloženje, motivaciju, ljubaznost itd..
Aktivni oblik je kad osoba aktivno sudjeluje u izvođenju glazbe, a još bolje je ako se to radi u kombinaciji glazbe i plesa što je zapravo idealna kombinacija aktivne glazbo-terapije
, pojasnio je doktor Tomislav Breitenfeld.