Policija se očitovala o privođenju sakupljača boca

0

Splitska policija u priopćenju je objasnila razloge jutrošnjeg nasilnog privođenja starijeg muškarca koji je sakupljao boce, nakon što je snimka privođenja izazvala lavinu kritika na društvenim mrežama.

Obavještavamo da je danas u Splitu oko 09 sati dok su policijski službenici obavljali službene poslove vezano uz prijavu počinjenja kaznenog djela teške krađe, te  osiguravali mjesto događaja, jedna muška osoba bez povoda započela s narušavanjem javnog reda i mira na način da je vikala,  vrijeđala policijske službenike i upućivala im psovke.

Policijski službenici su mu izdali upozorenje, a potom i zapovijed da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira i vrijeđanjem policijskih službenika, na što se isti oglušio, te je odbio dati na uvid osobne isprave koja je zatražena kako bi se mogao utvrditi identitet osobe.

S obzirom da je osoba ustrajala u narušavanju javnog reda i mira, policijski službenici su  mu ponovno izdali  zapovijed da prestane s narušavanjem, ali s obzirom da isti ponovno nije postupio po izdanoj zapovijedi, pristupili su radnji dovođenja osobe u prostorije policijske postaje i pritom su uporabili tjelesnu snagu, i to najblaži oblik i  u intenzitetu razmjernom pasivnom otporu koji je osoba pružala. Uporabom sredstava prisile nisu nastupile štetne posljedice.

Osoba je dovedena u postaju, nije zadobila  tjelesne ozlijede, pružena joj je liječnička pomoć, te je vraćen je u službene prostorije iz kojih je pušten uz pratnju člana obitelji, stoji u priopćenju splitske policije.