Obilježavamo Svjetski dan migranata

0

Broj migranta u svijetu je u konstantnom porastu i prema podacima UN-a, 232 milijuna osoba živi izvan svoje matične zemlje. Neki od njih, svoj dom žele izgraditi i u Hrvatskoj.

Milijuni izbjeglica sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike su u protekle dvije godine napustili svoje domove.  Veliki broj njih prošao je preko teritorija Republike Hrvatske na putu prema Zapadnoj Europi. Ali, neki od njih poželjeli su ostati i u našoj zemlji. Migranti koji žele postati građanima Republike Hrvatske, privremeni smještaj imaju u prihvatilištima za migrante u Zagrebu i Kutini.

O tome nam je pričala Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog Križa:” Veliki broj migranata trenutno boravi u prihvatilištima; cijele obitelji smještene su u jednoj sobi a nekoć su živjeli u uređenim država i imale svoj dom. Iako je manjinski dio izbjeglica kršćanske vjeroispovijesti, unatoč tome svi migranti sudjeluju u proslavi Božića. Istaknula bi jedan lijepi primjer Sirijca muslimanske vjeroispovijesti koji s obitelji boravi u prihvatilištu. On je odlučio za poklon svim volonterima koji rade u prihvatilištu napraviti Božićne jaslice”.

Katarina Zorić istaknula je i veliku ulogu koji igraju volonteru koji su oslonac svim migrantima, a pogotovo djeci.

Boris Orišković, volonter Crvenog križa predočio nam je kako djeca dožive Božić u prihvatilištima: ” Mi prvo djeci moramo objasniti tko je Djed Božićnjak, zašto ima dugu bijelu bradu i naravno zašto im nosi darove. Dirljivo je  to što je njihova najčešća božićna želja osjećati se sigurnim i da se ne odvajaju od roditelja. Kada čuješ tako nešto od desetogodišnjeg djeteta, tek onda shvatiš što su ta djeca prošla“.

Nakon što provedete Božić u prihvatilištiu za migrante, tek onda shvatite koliko ste sretni i shvatite koje vrijednosti su najvažnije u životu. Rad sa migrantima omogućio mi je da doživim Božić u punom smislu riječi“.- istaknuo je Boris.