Orepić: Spasili smo desetke života

0
Foto: facebook

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je kako je hrvatska policija zaustavljanjem kombija s izbjeglicama kod Novske spasila desetke života.

67 ljudskih života bilo je ugroženo. Sabijeni su u deset kvadrata jednog kombija. Ovo je rezultat sustavnog i stručnog rada policije koji je uspostavljen u nadzoru državne granice po pitanju problematike migranata. Policija je uspostavila sustav koji podrazumijeva nadzor na neposrednoj državnoj granici, u neposrednoj dubini i treća razina nadzora je cjelokupni teritorij Republike Hrvatske. Analizom rizika, vozila i ljudi došli smo do rezultata gdje je ovaj kombi već prije bilo lociran kao rizičan. Koristim priliku čestitati ljudima iz mobilne postrojbe MUP-a na sustavnom stručnom radu, izjavio je Orepić u Pločama.

Konferencija za novinare povodom hospitalizacije 42 izbjeglica održana je i u Ministarstvu zdravstva. Ministar Milan Kujundžić zahvalio je svim sudionicima akcije spašavanja izbjeglica u čemu su sudjelovala 22 vozila Hitne pomoći. Naglasio je kako sustav izvrsno funkcionira, a Hrvatska još jednom iskazuje svoju humanost.

Radi se o mladim muškarcima u dobi uglavnom od 15-20 godina, iako su među njima i dva dječaka od 10-12 godina. Osnovni medicinski problemi su intoksikacija ugljičnim monoksidom, te dehidriranost, izgladnjelost i loše kliničko stanje. Navodno pet dana nisu ništa jeli. U kontaktu smo s ravnateljima bolnica i šefovima odjela na kojima su pacijenti smješteni. Na sreću, nitko nije u životnoj opasnosti i većina će biti otpuštena te će ih preuzeti policija. Jedino će njih trojica-četvorica ostati još dan-dva u bolnici na dodatnoj opservaciji, izjavio je Kujundžić.

U kombiju britanskih registarskih oznaka vozila su dvojica bugarskih državljana koji su kazneno prijavljeni za krijumčarenje ljudi, odnosno, kako je precizirala sisačko-moslavačka policija, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.