Vlahušić potpisao Ugovor o koncesiji za žičaru, spreman je i kupiti

0

Svake godine dubrovačka žičara na Srđ preveze pola milijuna putnika i vlasnicima zaradi 30 milijuna kuna dobiti. Od tog novca Dubrovnik do danas nije dobio ni lipe, no napokon će početi zarađivati od nje.

Grad će idućih 10 godina dobivati fiksni i varijabilni dio, još samo da tvrtka koja je vlasnik žičare, Excelsa nekretnine d.d. potpiše ugovor:
Gradu Dubrovniku to znači oko 20 milijuna kuna ove godine, jer moraju naknadu platiti  počevši od 2015.godine . Prosjek godišnjeg prihoda je negdje oko 7 do 8 milijuna kuna, a novac će Dubrovnik uložiti u zidine , grad i padine Srđa. Tvrtka je 6 godina vozila bez koncesije i trudti će se da ga ne potiše u narednom periodu.
rekao nam je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Dubrovčani će se žičarom voziti u oba smjera za 15 kuna , dok je vožnja za dvoje djece mlađe od 12 godina uz odraslu osobu besplatna.Mjesečna karta stanovnicima Bosanke iznosit će 60 kuna:
Cijena karte za Dubrovčane je povoljna, pogotovo za stanovnike Bosanke . Zbog toga je  koncesija na godišnjoj razini 12 tisuća kuna, a njen varijabilni dio iznosi 15 posto od ukupnih prihoda.Ukoliko dobro rade, dobro i   Dubrovniku, dobro i njima.

Vlahušić nam je rekao što će se dogoditi ako  ne potpišu Ugovor:
Svake godine početkom srpnja moraju dobiti suglasnost Ministarstva prometa za produženje dozvole. Uvjet za to je da imaju sve zakonske uvjete za rad, među njima je i ovaj Ugovor o koncesiji i ja se nadam da se neće kockati kao što su to do sada radili.

Ogroman novac se “vrti” oko žičare i ako ugovor ne bude potpisan, Vlahušić ju je spreman kupiti:
Prihod od zidina ove godine će biti oko 140 milijuna kuna, a prihod od žičare je 50 milijuna kuna. Cijena žičare ne može biti veća nego je što se na zidinama zaradi u godinu i pol dana. Isplati se kupiti žičaru koja onda ostaje nama i našoj djeci.