FIFA priprema drastične promjene

0

Nakon što je FIFA donijela odluku da na završnici svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine, umjesto 32 momčadi sudjeluje njih 48, nogomet bi na prvenstvu 2026. mogao izgledati potpuno drugačije.

Marco Van Basten, proslavljeni nizozemski nogometaš i trenutno tehnički direktor za razvoj krovne svjetske nogometne organizacije, predstavio je moguće promjene nogometne igre. Neke od  njih su: Ukidanje zaleđa; ukidanje žutih kartona te uvođenje trenutnih isključenja igrača sa terena – na period od “5 do 10 minuta”; ukidanje jedanaesteraca i  umjesto njih igrači bi krenuli “jedan na jedan” prema vrataru s udaljenosti od 25 metara te bi imali 8 sekundi za postizanje zgoditka i posljednja – samo kapetan momčadi bi tijekom utakmice mogao komunicirati sa glavnim sucem.

Komentar ovih noviteta dao nam je naš trener i bivši igrač Robert Jarni :” Ukidanjem zaleđa  sigurno  bi bilo više golova, ali zato bi  izgubila čar taktiziranja i dosta elemenata igre bi nestalo ukoliko ne bi postojalo pravilo zaleđa. Uvođenjem trenutačnih isključenja umjesto sadašnjih žutih kartona na određenu minutažu ne bi puno promijenilo situaciju. I sada, kada se dogodi isključenje igrača na cijelu utakmicu, ta momčad se dodatno mobililizira i motivira. Nadalje, nisam za ukidanje jedanaesteraca, po meni su sadašnji jedanaesterci puno aktraktivniji“.

Ipak, jedna od mogućih promjena naišla je na odobravanje:” Mislim da je sasvim u redu da samo kapetan smije komunicirati sa sucem. Ovako svatko tko želi može doći do suca i prigovarati. Mislim da je kapetan taj koji bi trebao komunicirati sa sucem.”- zaključio je Robert Jarni.