Blokada Karepovca?

0
Foto: Radio Dalmacija

Splitsko odlagalište Karepovac godinama je jedan od najvećih ekoloških problema Dalmacije. Njegovo rješenje nažalost još se ne nazire.

Iako se sa sanacijom trebalo krenuti još prošle godine, to se nije dogodilo. Posljednji dokument koji nedostaje, suglasnost ministarstva, još čeka na potpis resornog ministar Slavena Dobrovića. On traži kompostanu i sortirnicu na Karepovcu. Rokovi se u tom slučaju pomiču za 3 do 4 godine, upozorava Tihomir Barić iz Građanske inicijative Karepovac – drugo lice Splita.

Mjerenjima kvalitete zraka utvrđeno je kako oni koji žive u blizini splitskoga Karepovca udišu više sumporovodika, kao i drugih opasnih plinova, nego što je dopušteno.

Obećanja je stanovnicima Karepovca već dosta. U njih, ističe Barić više ni ne vjeruju. Jedino što im ostaje je blokada odlagališta kako bi još jednom ukazali da im je strpljenje pri kraju.

Već više od pola stoljeća na Karepovcu se odlaže smeće, i to različite vrste. S vremenom je postao jedino smetlište u gradu Splitu, ali i šire. Smeće se dovozi se iz raznih dijelova Dalmacije pa Karepovac godišnje postaje bogatiji za oko 120 tisuća tona smeća. Alarma već odavno zvoni na uzbunu…