‘Kino Mediteran’ proglašen europskim kinom mjeseca

0
Foto: PR

‘Kino Mediteran’, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji koji je u proteklih pet godina film doveo u mjesta koja već odavno nemaju dvorane, proglašen je europskim kinom mjeseca veljače.

Portal Film New Europe zajedno s Europa Cinemas već neko vrijeme provodi ovaj izbor, uzimajući pritom u obzir izazove s kojima se pojedino kino susreće i uspjehe koje postiže, a izbor ‘Kina Mediteran’ stigao je kao najbolje priznanje nakon 2016. godine u kojoj su ostvarene zaista impresivne brojke.

U 30 gradova održano je ukupno 517 projekcija, od kojih se čak 60% odnosi na nezavisne filmove, s naglaskom na hrvatski i europski film, a na koje se odazvao 23 561 gledatelj. Prosjek po projekciji bio je 45 gledatelja, a od ukupne brojke čak 8 500 gledatelja odnosi se na periode mimo sezone ljetnih kina.

Sjajna godina je iza nas jer smo tijekom 2016. opremili još tri grada iz naše mreže. Supetar je dobio digitalnu opremu, a Lastovo i Jelsa HD projektore i razglas. Kad tome dodamo Bol, Hvar, Imotski, Komižu i Pirovac koji su opremljeni u 2015., dolazimo do osam gradova kojima smo osigurali opremu pa njihovi stanovnici mogu gledati najnovije naslove tijekom cijele godine. Naše putujuće kino ide još kroz cijelu godinu u Omiš, Kaštela, Ploče, Mljet, Velu Luku, a ostale gradove i mjesta obilazimo tijekom ljetnih mjeseci, kazao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split, čija ekipa stoji iza projekta ‘Kino Mediteran’, a za kojeg su dobili i trogodišnju potporu Zaklade “Kultura nova” koja će im omogućiti da se projekt još više stabilizira te nastavi svoj rast i širenje.