Španjolska u četvrtfinalu Davis Cupa, Hrvatska za ostanak

0

Španjolska je u Osijeku svladala Hrvatsku s 3:2 u 1. kolu Svjetske skupine Davis Cupa. Odlučujući bod Španjolcima je donio Pablo Carreno Busta u dvoboju s Nikolom Mektićem.

Carreno Busta je bio bolji sa 7:6(4), 6:1, 6:4 nakon 2 sata i 15 minuta igre. Mektić je kod 1:1 izgubio servis, ali je odmah uzvratio. Isto se ponovilo kod 4:4. Kod 5:5 je, nakon 40-15 i prednosti, spašavao break-loptu. U tie-breaku je Mektić pogriješio kod 2:2, ali je opet to odmah ispravio. Kod 4:4 Mektić je izgubio već izrađeni poen i dao Španjolcu novu priliku da zaključi set. Ovaj to nije propustio. Drugi set je Carreno Busta otvorio s 3:0 i lako ga riješio u svoju korist. Mektić je u prvom gemu trećeg seta spasio 15-40, u sedmom gemu s pet izjednačenja još tri break-lopte. Španjolac je kod 4:4 došao do 0-40, a Mektić dvostrukom pogreškom izgubio i posljednju nadu u preokret.

Iako je vodila 2:1 nakon drugog dana, Hrvatska nije uspjela proći u četvrtfinale bez četvorice svojih najboljih tenisača – Čilića, Karlovića, Ćorića i Dodiga. Iako bez Rafaela Nadala, Španjolska je opravdala status favorita. Ali tek nakon velike borbe i ukupno 15 i pol sati tenisa u tri dana. Škugor, Mektić, Draganja i Pavić zaslužuju sve čestitke za prikazanu igru i borbenost u Osijeku. Zato su i nagrađeni ovacijama s tribina.

Španjolska će tako u četvrtfinalu u travnju igrati sa Srbijom. Hrvatska će se u rujnu boriti za ostanak u Svjetskoj skupini. Naša će reprezentacija imati status nositelja te će vjerovatno za protivnika dobiti neku od reprezentacija koje prođu kontinentalne kvalifikacije.