Nova fešta na Gripama: Split-Zadar

0
Foto: Tom Dubravec / Cropix

Split i Zadar odigrat će u 17 sati na Gripama derbi 17. kola A-1 Hrvatske lige košarkaša. Ulaznice su rasprodane već početkom tjedna.

Nakon pobjeda nad Cibonom, Jollyem, Cedevitom i Šibenikom (u međuvremenu su “žuti” uspješno apsolvirali i gostovanje u Sinju kod Alkara), Split još jednom pokušava zadržati prvo mjesto prvenstvene ljestvice. Zadar je, nakon tijesnog poraza u Laktašima od Igokee prošle nedjelje, u srijedu i petak ostvario uvjerljive pobjede na svom parketu protiv Zagreba i Mornara pa osokoljen dolazi na Gripe.

Pobjedom protiv Zagreba u petak, vrh je privremeno preuzeo Jolly koji ima 15 pobjeda i 2 poraza, dok je Split na omjeru 14-2. Šibenik i Cibona imaju 13-4, Cedevita 12-4, Vrijednosnice Osijek 10-7, Zadar 9-7, a Zagreb 9-8. Tih će osam momčadi u doigravanje za prvaka Hrvatske, a borba za pozicije uoči play-offa ulazi u završnih pet kola.U borbi za ostanak su Škrljevo i Zabok s omjerom 5-12, Alkar s 4-13, Gorica s 3-13, Hermes Analitica s 3-14 i Kvarner s 2-15.

Momčad Zadra puno više vrijedi nego što pokazuje njen trenutni plasman. Pokriveni su na svim pozicijama, dodatno su se pojačali na pola prvenstva. Imaju jako brzu tranziciju, a njihovi su centri viši i atletičniji od naših. Moramo odigrati u puno većem intenzitetu, puno boljem ritmu i s puno boljom obranom nego protiv Šibenika. Ne smijemo računati na nekakav umor Zadra, moramo ih svojom igrom natjerati da izgube, rekao je trener Splita Ivica Skelin.

Za razliku od nekoliko proteklih sezona, Split je sada lovina. Prvi su i svakoj momčadi mora biti motiv protiv njih odigrati najbolje što se može. Očekuje nas prava sportska atmosfera, užitak je igrati pred tri tisuće ljudi. Siguran sam da ćemo pružiti dobru utakmicu, vidim i po reakcijama igrača da ne želimo na ovome stati nego iz utakmice u utakmicu rasti, kazao je trener Zadra Aramis Naglić, koji je kao igrač na Gripama osvojio osam trofeja, među kojima i dva naslova prvaka Europe.

Puno mi znači da s 18 godina doživljavam ovo što se događa. Da igram u svom gradu pred punom dvoranom. Puno igrača prođe cijelu karijeru i ne doživi to. Protiv Zadra moramo odigrati puno bolju i agresivniju obranu nego protiv Šibenika kada smo ušli malo preopušteno. U napadu trebamo smanjiti broj grešaka i odigrati za naše navijače najbolje što možemo, izjavio je bek Splita Mate Kalajžić.

Split igra izvrsno, pogotovo na Gripama gdje su ostvarili nekoliko velikih pobjeda. Dobra su ekipa, i na Višnjiku smo izgubili od njih. Ali sada imamo neku pozitivnu energiju u ekipi za koju se nadam da će nas gurati dalje i da ćemo u Splitu doći do pobjede, najavio je igrač Cedevite na posudbi u Zadru Lovro Mazalin.