Vlada i sindikati javnih službi postigli dogovor

0
Foto: Damir Krajac / Cropix

Vlada je postigla dogovor sa sindikatima o temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama, koji obuhvaća 180 tisuća zaposlenih u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi.

Vlada je prihvatila prijedlog sindikata o potpisivanju privremenog temeljnog kolektivnog ugovora, koji će se primjenjivati od 13. ožujka do 1. kolovoza.

Ovim temeljnim ugovorom zadržat ćemo ista prava u javnim službama. To nam daje vrijeme da u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru pristupimo spremni i da postignemo bolje uvjete rada za naše radnike u javnim službama, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Ono što smo tražili je da sklapamo ugovor na kraći period. Vlada je prihvatila i to je pozitivan pomak. Bili su teški pregovori, jer je Vlada inzistirala da se regres regulira kao u državnim službama, što bi nama bilo neprihvatljivo. Od toga se odustalo. Očekujemo u novim pregovorima nastavak dobre vjere. Sadržajno ostaju ista prava, no iščistit će se tekst temeljnog kolektivnog ugovora kako bi se uskladio sa zakonskim okvirima. Bit će dakle usklađen sa Zakonom o radu i Zakonom o zaštiti na radu. Također smo se usuglasili da se pojedine stavke koje u ovom momentu nisu više važeće, sporne ni upitne mogu brisati, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.