Glasine su lažne: Voda u Splitu je ispravna!

0
Foto: pixabay.com

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević demantirala je u izjavi za Radio Dalmaciju da je voda u Splitu zagađena.

Naime, pojavile su se priče da u njoj ima žive i arsena. Naša voda je apsolutno ispravna. mi vodu pratimo svakodnevno. Sve ovo su samo neistine i špekulacije, koje ne znam iz kojeg razloga netko širi. Voda je ispravna i sukladna pravilniku o kvaliteti vode za piće i nema nikakvog straha ni bojazni – ljudi je normalno mogu koristiti za potrošnju, kazala nam je doktorica Ninčević.

Upitali smo može li se uopće dogoditi situacija da voda bude zagađena, a da o tome nisu obaviješteni potrošači. Nema šanse da se dogodi takva situacija. Mi svakodnevno monitoriramo vodu, već dugi niz godina, to je naša obveza. Ako u bilo kojem parametru voda odstupa od Pravilnika, mi smo dužni, odnosno Vodovod i kanalizacija, a mi smo dužni interpretirati te nalaze i izvijestiti javnost, kao što smo učinili u slučaju mutnoće vode. Iako je mutnoća faktor koji najmanje utječe na kvalitetu vode, ali bez obzira, nije sukladno pravilniku i isti se tren izvijestila javnost, kaže Ninčević.

Ninčević nam kaže da kod mutnoće vode ne treba raditi paniku. Bez obzira što je mutnoća bila poremećena, ni jedan drugi, ni kemijski, ni mikrobiološki parametar, nije bio poremećen. Nije se odstupalo od dozvoljenih vrijednosti, tako da smo cijelo ovo vrijeme i ja i cijela moja obitelj pili normalno vodu iz vodovodnog sustava i niti jedan put nismo kupili vodu u bocama, kazala je za Radio Dalmaciju dr. Jasna Ninčević.