Platformat u Domu mladih i ovog tjedna nudi bogat program

0

Nakon uspješnog otvaranja petog Platformata, festival nezavisne kulture i umjetnosti u Domu mladih nastavlja se bogatim programom.

Peto izdanje Platformata odvija se pod sloganom: Koliko generacija će još slušati izgovore dok Split ne dobije društveni i kulturni centar?

Ne nazire se kraj dugogodišnjim nastojanjima nezavisne kulturne i umjetničke scene, udruga mladih i za mlade, umjetnica i umjetnika, kulturnjaka i drugih građana – da se u splitskom Domu mladih realizira javni društveni i kulturni centar kojim bi se (su)upravljalo odgovorno i transparentno. Sa smjenama vlasti i “novim” strategijama, kultura i mladi se pozicioniraju kao ključni faktori razvoja grada Splita, ali se uporno ne pronalaze sredstva za dovršenje Doma mladih, prostora u kojem se razvija scena, okupljaju mladi i kulturnjaci, svi oni koji svojim radom taj prostor već afirmiraju kao društveno-kulturni centar. Donositelji političkih odluka i dalje ne prihvaćaju prijedlog Platforme Doma mladih da se u Splitu realizira društveni i kulturni centar u kojem bi se mladi, umjetnici i građani kreativno izražavali, surađivali i educirali, u kojem bi se kroz kritičke i interdisciplinarne programe uključivalo različite društvene skupine stvarajući pritom bazu odgovornih i empatičnih građana koji rade i stvaraju za opći interes a ne bave se uzurpacijom javnih i zajedničkih dobara za privatne interese. Dakako, ne prihvaćaju ni takav društveno-kulturni centar kojim bi se upravljalo kroz demokratičnije i participativne modele partnerstva kako bi građani s Gradom Splitom ravnopravno suodlučivali i suupravljali prostorom.

Dok čekamo da Grad Split razvije sluh za društveno-kulturni centar i centar za mlade, dok slušamo izgovore kao što su neisplativost i veliki troškovi društveno-kulturnog centra i uređenja Doma mladih, kao i svemoći EU fondova, Platforma Doma mladih nastavlja svoj zagovarački rad novim izdanjem Platformata, poručuju organizatori.

Evo i rasporeda događanja za ovaj tjedan.

utorak, 9. svibnja, 21 sati / HALA 100 (Hrvatske ratne mornarice 4)

Cirkoteka (ROOM 100)

Izvaljeni na strunjače i uz kokice, gledamo snimke različitih cirkuskih umjetnika i umjetnica i učimo o inovativnim zračnim cirkuskim tehnikama!

srijeda, 10. svibnja, 20 sati / Klub Kocka

Projekcija filma “Home” (Open Box)

četvrtak, 11. svibnja , 20 sati / Info zona

Stripaški kružok: Miro Župa (Klub zona)

Na predzadnjem ovosezonskom Stripaškom kružoku gostuje najluđi autor stripova, kipova, ilustracija i „strip gelera“ na ovim prostorima pa i šire. Ivan Svaguša ugostiti će Mira Župu u Klubu Zona u četvrtak, 11. svibnja, u 20 sati.

subote, 13. (i 27.) svibnja, 15 sati / Dom mladih, gradska igrališta

Mreže 2017. radionica uličnog pletenja i kukičanja (Queer Sport Split)

Info i prijave: tonci@qsport.info

Mreže 2017. participativan je projekt ulične umjetnosti koji tradicionalne vještine kao što su kukičanje i pletenje koristi u revitalizaciji javnih i zapuštenih prostora koji su namijenjeni za sport. Kroz 2017. godinu društvo planira mapirati zapuštene javne prostore namijenjene za sport te kroz niz radionica napraviti novu i drugačiju, opremu za igrališta (prvenstveno alternativne mreže za koševe, branke i druge timske sportove) te time te javne prostore ne samo vratiti u funkciju građanima već ih i otvoriti novim skupinama koje se osjećaju isključeno iz dominantnog sportskog diskursa. Cilj radionica je okupiti zainteresirane sudionike i planirati akcije u javnom prostoru.

subota, 13. svibnja, 12 – 14 sati / Amfiteatar (Dom mladih)

Radionica kontorcionizma: sidesplits & middlesplits (ROOM 100)

Radionica cirkuske vještine ekstremnog razgibavanja – kontorcionizma – usmjerene na tkz. muške i ženske špage uz voditeljicu Antoniju Kuzmanić. Na radionici prolazimo kroz jednostavne i napredne položaje i vježbe… Prijave obavezne na antonia.kuzmanic@gmail.com!