Sinj u prvom pokušaju bez čelnika Gradskog vijeća

0
Foto: Paun Paunović / Cropix

Sinj u prvom pokušaju konstituiranja Gradskog vijeća nije dobio predsjednika tog tijela pa u roku od mjesec dana slijedi novi pokušaj.

Jedinog kandidata za predsjednika Vijeća istaknuo je HDZ, čelnika Gradskog odbora stranke Anđelka Bilandžića. Podržalo ga je svih 8 vijećnika HDZ-a, ali je ostalih 13 vijećnika bilo suzdržano. Ako ne uspije ni popravni pokušaj, Gradsko vijeće imat će još jednu priliku za konstituiranje ili će Sinjani ponovo na izbore.

Današnji neuspjeh dokaz je da u više od mjesec dana od održanih izbora nije bilo ozbiljnih razgovora među političkim opcijama zastupljenima u Gradskom vijeću. Veći dio vijećnika bio je suzdržan, imamo sad nekoliko dana za razgovore pa ćemo vidjeti što će biti, rekao je Bilandžić.

Mi imamo izvršnu vlast, gradonačelnicu Kristinu Križanac, ali nemamo apsolutnu većinu u Gradskom vijeću pa moramo s nekim u koaliciju da bi Sinj mogao broditi puno mirnijim vodama. Nećemo dati svog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, nastavit ćemo razgovore i vjerujem da ćemo uskoro naći kvalitetno rješenje. Pregovarali smo sa svim opcijama, ali još nismo stavili točku na i, izjavio je dr. Stipislav Jadrijević čija nezavisna lista ima 7 vijećnika.

Bio sam uvjeren da su HDZ i lista dr. Jadrijevića postigli dogovor jer me nitko nije kontaktirao sve do desetak sati prije početka sjednice, kada sam im odgovorio da je već kasno za ozbiljne razgovore. Ne bojimo se nijednog scenarija, želimo da se vijeće sastavi. Spremni smo biti konstruktivna oporba, ali ako se oni ne dogovore, spremni smo i preuzeti konce u svoje ruke da zajedno guramo Sinj naprijed, ustvrdio je Miro Bulj, nositelj liste Mosta nezavisnih lista koja ima 5 vijećnika.

Ovo je nastavak rada bivše vlasti. Bez dogovora i razgovora, pritiskom preko medija, željeli su da prema gradu budemo lojalni i – izaberemo njih. Niti su ikoga predložili, niti su s bilo kim razgovarali. Ne znam gdje to vodi, ovo je nastavak agonije iz prosinca prošle godine i bojim se da to neće dobro završiti, poručio je jedini vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Sinja Ante Milanović.