Požar kod Kistanja pod kontrolom

0
Foto: Niksa Stipanicev / Cropix

Požar koji je u utorak poslijepodne buknuo kod Kistanja u srijedu se rasplamsao nošen jakim vjetrom. Uz zračne snage i vojsku, vatrogascima je stigla i dodatna pomoć. Požar je u četvrtak ujutro stavljen pod nadzor.

Najnovije

Požar kod Kistanja je pod kontrolom gasitelja. Na požarištu prema Roškom slapu nema više otvorene vatre.

Situacija u četvrtak, 03.08.2017.

Očekuje se dolazak kanadera jer je požar i dalje aktivan. Izgorjelo je gotovo 1200 hektara površine, gori i u Nacionalnom parku, tijekom noći vatra je došla gotovo do Roškog slapa. Nacionalni park u svom većem dijelu je otvoren jer gori daleko od pješačkih staza, doznajemo od vatrogasaca.

Situacija u srijedu, 02.08.2017.

Dio prema Verovićima smo sanirali i kuće nisu ugrožene, ljudi koji su napustili domove sada se vraćaju. Dio prema manastiru Krka i dalje gori u kanjonu, klisurama, čovjek tamo ne može ući. Kontroliramo ga, pratimo na pristupnim putevima pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati. Požar koji je prebacio preko rijeke Krke također držimo pod nadzorom, kao i požar od Zelića prema Kninu gdje više nema otvorene vatre. Pristižu nam i kolege iz ostalih županija, uključit ćemo ih da nam pomognu tijekom noći, a naše ćemo vatrogasce malo odmoriti. Očekujemo da se zapadni vjetar opet raspuše u četvrtak iza 10 sati, pred nama je još puno posla, rekao je za Radio Dalmaciju glavni vatrogasni zapovjednik šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Održana je i sjednica županijskog Stožera civilne zaštite. Uz župana Gorana Pauka, članove stožera i ravnatelja JU NP Krka Krešimira Šakića, sjednici su nazočili i Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Stožer je sazvan zbog velikog  požara koji gori na širem području Općine Kistanje od jučer i koji još nije stavljen pod nadzor. Pored ovoga požara, na području Šibensko-kninske županije aktivni su požari na području Zelići, Oton brdo, područje zaleđa Primoštena, Koprno, Raslina, Civljane-Ćitluk, Knin-Žagrović polje te požar koji je s područja Kistanja prešao preko rijeke Krke na prostor Općine Promina.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu te je informirao članove Stožera da ni jedan objekt nije izgorio i što je najvažnije da nema ozlijeđenih i ljudskih žrtava.

U kasnim popodnevnim satima zbog požara preventivno je evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići, te tri osobe iz naselja Krnete.

Zbog nastale situacije Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da se zatraži pomoć od više hijerarhijske razine, što je župan Goran Pauk i učinio.

Ministar obrane Damir Krstičević je pružio pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Aktivirani su Stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ), priopćeno je nakon sastanka Stožera.