Povećan prirez, rodiljama više novca, umirovljenicima 100 kuna manje

0
Foto: CROPIX/Vladimir Dugandzic

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici donijelo je odluku o povećanju prireza s 10 na 15 posto te odluku o povećanju naknada rodiljama, dok je umirovljenicima s prihodima od 1.500 do 2.000 kuna ukinut dodatak od 100 kuna.

Jednoglasno je usvojena odluka o smanjenju vijećničkih naknada za 20 posto pa će vijećnici umjesto 2 tisuće kuna primati 1.600 kuna naknade.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je  da će  građani s višom razinom dohotka  najviše osjetiti primjenu  odluke o povećanju prireza te da se radi o solidarnoj mjeri pri čemu oni koji imaju izdvajaju za one koji nemaju.

Podizanjem stope prireza donijet će Gradu godišnje 17 milijuna kuna s kojim će se povećati rodiljne naknade i učenicima omogućiti besplatni udžbenici, rekao je gradonačelnik.

Što se tiče povećanja naknade rodiljama za drugo, treće i više djece, do sada je naknada za prvorođeno djete bilo 2000 kuna, dok se za svako sljedeće  povećavala za još 1000 kuna što se isplaćivalo u godišnjim ratama po dvije tisuće kuna, rekla je  pročelnica gradskog Odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i suradnju s braniteljima Romana Škrabić. Novom odlukom prvo dijete i dalje će imati 2 tisuće kuna, drugo 4 tisuće kuna jednokratno. Treće i svako sljedeće dijete u obitelji po novome dobiva 55 tisuća kuna koje će se isplaćivati kroz 10 godina u jednakim godišnjim ratama.

Druga odluka odnosi se na mirovine, a umirovljenici sa najnižom naknadom od 900 kuna i dalje će dobijati od Grada 250 kuna a onima s naknadom od 1.500 do 2.000 kuna naknada od 100 kuna se ukida.

 

Gradska uprava i tvrtke poduzele su niz mjera za sanaciju opožarenog područja na istoku grada , posebno u Žrnovnici. Riječ je o pregledu slivnika, sprječavanju odrona, te opasnih stabala uz cestu, rekao je gradonačelnikov savjetnik Ivica Grubišić -Gire i dodao kako i dalje treba uklanjati opasna stabla uz prometnice ,zatim  izgraditi hidrantsku mrežu , smanjiti opasnost odrona kao na području Privora gdje se cesta već urušila ovaj vikend  na dva mjesta.