Ekološki piknik protiv TE Peruća

0

Građanske inicijative Javno je dobro i Ne daj se Cetino, organizirale su ekološki piknik i miran prosvjed u Panju pokraj Hrvaca. Okupilo se nekoliko stotina prosvjednika koji se protive izgradnji termoelektrane na Perući smatrajući da će to negativno utjecati na kvalitetu zraka i vode u Cetinskoj krajini ali i na brojne podzemne tokove u Dalmaciji.

Europa u ovom trenutku promišlja o strategijama i akcijama za ublažavanje klimatskih promjena u idućih pedesetak godina u kojima se predviđa smanjenje vodnih rezervi i onečišćenje zraka zbog ekstremnih klimatskih prilika koje se očekuju.

Mi se danas nalazimo u situaciji da kao građani moramo prosvjedovati protiv uništenja našeg okoliša, okupljamo se jer želimo sačuvati prirodu koja nas poji i hrani, bez koje ne možemo opstati tu gdje želimo živjeti, tu gdje nam je dom. Okupljamo se zbog licemjerja i laži koje ugrožavaju naš život, zbog politika koje su suprotne interesu naroda – poručuju organizatori piknik prosvjeda.

Na prosvjednom pikniku usvojena je Deklaracija po kojoj je pravo na vodu temeljno ljudsko pravo a potpisivala se i peticija protiv gradnje termoelektrane. Prosvjed je podržao i zastupnik Mosta Miro Bulj. Apelirao je da “hrvatski građani ne dopuste financiranje gradnje monstruma koji će ih trovati i uništiti najvrijednije što je cetinskom kraju dao Bog”.