Gradonačelnik Splita primio direktora HTZ- a

0

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara primio je  Kristjana Staničića, direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

U razgovoru je postignuta suglasnost o potrebi jačanja i širenja kvalitete ponude, kako bi se pozitivni efekti turizma generirali cijele godine te da bi se, koliko je to moguće, smanjila vršna opterećenja u špici sezone koja već sada preopterećuju infrastrukturu, pogotovo u velikim gradovima uz more.

Tako je na primjeru Splita, ukazano na opterećenja u prometu, čistoći, ali i u medicinskoj skrbi. S tim u vezi je ukazano i na nesrazmjer prihoda lokalne samouprave u odnosu na turistički promet, koji svojim obujmom donosi brojne teškoće u funkcioniranju gradova. Pritom teret snose građani, jer unatoč velikom turističkom prometu gradski proračuni ne iskazuju proporcionalan porast u prihodima.

To važi i za Split, koji ostvaruje promet od 3,5 milijuna putnika u luci, čak dva milijuna putnika su prošla kroz zračnu luku Split, a u samom gradu je ostvareno rekordnih 2,5 milijuna noćenja. Turistički promet je porastao za 243 posto, ali ne i gradski proračun. Gradonačelnik Opara je stoga zatražio i podršku, izravnu i posredničku, HTZ-a vezano za infrastrukturne te projekte zabavnog i drugog karaktera, koje je nemoguće razvijati bez suradnje i podrške na razini države.

U tom smislu je ukazao na potrebu povezivanja zračne luke sa željezničkom prugom u Kaštel Starom, gdje je, za trasu od 5,5 kilometara pruge, nužno sudjelovanje države. Također, u rješavanju pitanja Dračevca te time preseljenja suda, upravnih i drugih državnih tijela na jedinstvenu lokaciju, čime bi se omogućilo i da se zgrada sadašnje Gradske uprave i Vila Dalmacija stave u turističku funkciju. Ukazao je i na potrebu podrške festivalskoj manifestaciji ULTRA zahvaljujući kojoj se cijela regija promovira u svijetu i dovodeći veliki broj gostiju.

Direktor Stančić se složio da je Split i ove godine pokazao kako je u vrhu hrvatskog turizma te da je u svijetu prepoznat kao destinacija s prepoznatljivim manifestacijama. Iskazao je identičnost razmišljanja u pogledu problema vezanih za razvoj turizma i njegovu održivost, složivši se da je sada nužno inzistirati na kvaliteti. Naglasio je kako Split ima najveći potencijal u razvoju kulturnog turizma, ali i da treba sagledati područje zdravstvenog s obzirom da se na tim poljima turizam generira cijele godine. Posebno je apostrofirao ULTRA festival, za kojeg je kazao da je promijenio strukturu gostiju potaknuvši porast smještajnih kapaciteta, poglavito privatnog smještaja.

Napomenuo je kako je jedan od ciljeva HTZ-a pozicioniranje Hrvatske kao aviodestinacije pohvalno se izrazio o ideji povezivanja željeznicom zračne luke s gradom, dodavši da se, u tom kontekstu, razmatra i mogućnost katamaranskog povezivanja aerodroma sa Splitom.