Paljenje svijeća u spomen na žrtvu Vukovara

0

18. studenog Dan je sjećanja na žrtvu Vukovar. I ove godine obljetnica će se održati pod sloganom ”Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Istovremeno se obilježava i stravičan pokolj u Škabrnji.

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odala je počast stradalim braniteljima i civilima Škabrnje, polaganjem vijenaca kod Spomenika masovne grobnice poginulim braniteljima i civilima te ispred križa poginulim hrvatskim braniteljima na Groblju svetog Luke u Škabrnji.

Širom zemlje žrtva Vukovara obilježava se paljenjem svijeća. U  Splitu na početku Vukovarske ulice, pokraj spomenika ‘I u mom gradu Vukovar svijetli’ Grad Split odao je počast svim žrtvama Vukovara, a pridružili su se i građani cijelom dužinom Vukovarske ulice.

U organizaciji koordinacije solinskih udruga hrvatskih branitelja proizašlih iz Domovinskog rata i Grada Solina, u spomen na žrtve Vukovara i Škabrnje svijeće su se  palile i ispred Doma kulture Zvonimir u Solinu, čemu je prethodila sveta misa za branitelje i sve poginule u crkvi Gospe od Otoka.

Ispred zgrade Gradske uprave u Šibeniku, učenici šibenskih osnovnih škola zapalili su  stotine lampiona u obliku vukovarskog Vodotornja, a svijeće se pale i duž Ulice grada Vukovara.

U Dubrovniku se svijeće pale ispred crkve svetog Vlaha i uzduž Vukovarske ulice u organizaciji Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Dubrovačko-neretvanske županije.

U spomen na sve sudionike obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode, svijeće su  zapalili učenici dubrovačkih osnovnih i srednjih škola i njihovi profesori. U  dubrovačkoj katedrali služena je  sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar.