Hrvatski košarkaši u Amsterdamu otvaraju kvalifikacije za SP

0

Hrvatska košarkaška reprezentacija započinje s kvalifikacijskim ciklusom za svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini.

U prvom krugu protivnici u skupini su Nizozemska, Italija i Rumunjska, tri reprezentacije prolaze dalje a rezultati se prenose. Vrlo zahtjevno će biti doći do Kine prvenstveno zbog toga što u većini utakmica izbornik Ivica Skelin neće moći računati na najbolje igrače.

Za prvi dvoboj protiv Nizozemske u Amsterdamu večeras (petak) u 20 sati, izbornik Skelin se odlučio prigodu dati Katiću, Mavri, Bošnjaku, Krušlinu, Mustapiću, Božiću, Ramljaku, Šakiću, Baraću, Planiniću, Sobinu i Bilanu. Otpali su Bilinovac, Badžim i Žganec dok od dolaska jedinog euroligaškog igrača Simona za utakmicu s Italijom u nedjelju u Zagrebu, neće biti ništa. Dakle bez NBA-ovaca Hrvatska kreće po vizu za Mundobasket u Kini.

Novi zbornik Ivica Skelin svjestan je težine zadatka koji ga čeka. Nizozemsku jako dobro poznaje, tri godine je trenirao Groningen za kojeg su tada igrala dvojica današnjih reprezentativaca.

“Većinu igrače poznajem i siguran sam da nas čeka težak posao u Amsterdamu. Atmosfera u reprezentaciji je super. Svi željno iščekujemo utakmicu. Ovo je prvi puta da Hrvatske igra u ovakvom sastavu i naravno da je to velika šansa za sve momke. Ono što ćemo tražiti protiv Nizozemske je to da budemo pravi, da imamo pravi pristup utakmici, da budemo borbeni i da ginemo za svaku loptu u obrani i u napadu. Nizozemci imaju izuzetno brze i neugodne bekove koji su dobri energetski i koji su nepredvidivi. Petice su im neugodne jer su visoke, čvrste, dok četvorke nisu klasične već su više igrači koji mogu sve pomalo. Koncept je da su svi orijentirani prema lopti, u obrani igraju izuzetno usko. U napadu im je glavna kvaliteta tranzicija. Vole otvoreni teren i igraju izuzetno brzo. Mislim da je glavni pokretač svih njihovih akcija Charlon Kloof. On je igrač koji voli prostor i kao jedna izuzetna atleta, ukoliko mu pustimo zamah i ako ga pustimo da ulazi u dubinu naše obrane, onda neće biti dobro”, izjavio je Ivica Skelin.