Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

0
Foto: pixabay.com

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Hrvatskoj je lani od posljedica nasilja u obitelji smrtno stradalo 20 žena, najviše u posljednjih 7 godina. Policija svaki dan ima prosječno 45 intervencija.

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje i svjetska kampanja ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je priopćenje pod nazivom ‘Stop uznemiravanju i nasilju nad ženama na radnom mjestu!’. Prema podacima za 2014. godinu, u Hrvatskoj je 50% žena bilo izloženo nekom obliku zlostavljanja na radnom mjestu, od čega je svaka peta prijavila, a njih 30% nikada nikome nije reklo o zlostavljanju.

Europska konfederacije sindikata ističe da sindikati i poslodavci igraju ključnu ulogu u stvaranju sigurnog radnog okruženja te ukidanju uznemiravanja i nasilja nad ženama. Tvrde da su se kolektivni ugovori pokazali najučinkovitijim alatom u borbi protiv te pošasti.