Može li Hajduk napokon srušiti Kekovu Rijeku?

0
Foto: hajduk.hr

Pet i pol godina Hajduk čeka pobjedu protiv Rijeke u Jadranskom derbiju. Nova prilika je od 18 sati na Rujevici gdje Hajduk stiže nakon trijumfa u Osijeku u Kupu.

U Osijeku smo izborili polufinale Kupa u jednoj teškoj utakmici po teškom terenu protiv teškog protivnika. Ali mi smo sretni i zadovoljni da smo prošli dalje i spasili polusezonu. Nije bilo vremena za odmor, moramo dati sve od sebe da odigramo mušku i što bolju utakmicu. Potrudit ćemo se da pohvatamo zahtjeve novog trenera, proučimo njihove mane i pokušamo ih iznenaditi. Spremni smo na dvoboj s puno duela, ako nam se ukaže prilika nastojat ćemo uzeti sva tri boda na Rujevici, izjavio je napadač Hajduka Ante Erceg.

Analizirali smo utakmicu s Osijekom u Gradskom vrtu i vidjeli da je bilo puno dobrih stvari. Sretni smo zbog taktičkog konteksta, kondicijski smo također odigrali dobru utakmicu, a najzadovoljniji smo što se tiče mentalnog pristupa, tog psihološkog faktora koji je bio izuzetno bitan. Naročito nakon što je Osijek izjednačio na 1:1, gdje smo odreagirali na najpozitivniji mogući način, usmjerili utakmicu u željeni smjer i u konačnici došli do pobjede. potrošili smo se na svim razinama, i fizički i emocionalno, sve činimo da se momčad izregenerira i da na Rujevici istrčimo u pravom izdanju. Zbog kartona nema Lopeza i Saida koji su nam u ove tri utakmice donijeli puno toga, ali imamo dovoljno igrača u kadru i kad netko izostane uvijek je to prilika za onoga koji dobije priliku da pokaže svoje kvalitete i da se nametne. Rijeka je igrala na tri fronte, ali isto ima dovoljno igrača u kadru ako netko izostane. Nećemo se previše s time baviti, znamo način igre Rijeke i napravit ćemo apsolutno sve da budemo pravi, odigramo dobru utakmicu i dođemo do dobrog rezultata. Ne zamaram se time što Hajduk nije pobijedio Rijeku pet i pol godina, kao ni time što sam sa Slaven Belupom lani izbacio Rijeku u polufinalu Kupa. Fokusirani smo na ovu utakmicu, ne razmišljamo o tradicijama. U fokusu mi je momčad, da napravimo najoptimalniju moguću ekipu koja će biti spremna ispuniti sve zahtjeve koje pred njih postavim. Očekujem Rijeku kakva je inače na domaćem terenu, s puno intenziteta, energije, kvalitetne duel-igre u fazi obrane i s brzim protokom lopte u fazi napada. To je Rijeku posljednjih sezona činilo dobrom i došlo na naplatu osvajanjem duple krune. Ove sezone imaju određenih problema, ali znamo na koji će način pokušati igrati. Bez prave energije, taktičke discipline, držanja posjeda i kreiranja opasnih situacija pred protivničkim golom teško je igrati na Rujevici i očekivati bilo što. Moramo biti na najvišoj mogućoj razini i ja vjerujem da ćemo u tome uspjeti, rekao je trener Hajduka Željko Kopić.

U Rijeci je dovoljno reći da dolazi Hajduk i odmah se podignu tenzije i emocije. Normalno da je ta utakmica za nas izuzetno značajna i veselimo joj se. Očekujemo punu Rujevicu, kvalitetnu Rijeku i pozitivan rezultat. Hajduk zaslužuje poštovanje i zbog kvalitete i zbog tradicije i zbog svega. Jadranski derbi uvijek je izazov, ali mi se moramo opterećivati samo kvalitetom naše igre. Samo kroz kvalitetu može doći dobar rezultat, pokazalo se ove jeseni da Rijeka nije jedan igrač, nemamo pojedinca koji bi mogao sam sve riješiti. Moramo sve odratiti i iz kolektiva tražiti rješenje. Pokazali smo da u svakom momentu svakom protivniku možemo dati gol. Kad smo posloženi, koncentrirani, usmjereni prema naprijed. Nogomet je sastavljen iz dvije faze, kad imaš loptu i kada je nemaš, moraš kvalitetno odraditi oba dijela igre ako želiš doći do pozitivnog rezultata, kazao je trener Rijeke Matjaž Kek.

Čeka nas zanimljiva utakmica, takve su bile sve protiv Hajduka do sada. To je jedan od najvećih derbija u Hrvatskoj. Hajduk se nakon lošijih rezultata pobjedom u Kupu napunio samopouzdanjem i dolazi po dobar rezultat, ali i mi smo u Ateni pokazali da Rijeka nije zaboravila igrati nogomet. Možemo odigrati fantastično, samo trebamo na dobrim stvarima graditi samopouzdanje i igru. Što više budemo u utakmici držali naš ritam, bit će bolje po nas. Protiv Hajduka će nam sigurno trebati 90 pravih minuta, ali uvjeren sam da će to biti najbolje moguće i da će svaki od nas dati svoj maksimum. Uvijek je bilo teško igrati protiv momčadi koje vodi Željko Kopić, ali moramo gledati sebe. Kad smo maksimalno koncentrirani i kad uđemo u utakmicu bez respekta i pritiska, na Rujevici nitko nema što tražiti. Dižemo se i kad bismo protiv Hajduka odigrali odlično, u što ne sumnjam, pobjeda bi nas digla za ono što slijedi dalje, ustvrdio je Filip Bradarić, jedan od trojice Hajdukovaca (Josip Elez, Mate Maleš) u dresu Rijeke.

Hajduk je Rijeku posljednji put pobijedio na Kantridi 21. ožujka 2012. s dva gola Ante Vukušića i jednim Mije Caktaša. Te je noći u tri ujutro na konferenciji za novinare na Poljudu Krasimir Balakov objavio da napušta klupu Hajduka i ide u Njemačku.